Från korvkiosk till vd - nu ska han ge fler chans till jobb

Han började med att ta över grillen i Storvreten. Idag leder Marvin Mansour ett företag med 300 anställda. Nu har han fått pris för sin jobbsökarapp som ska ge alla, oavsett namn och bakgrund, ett jobb.

  • Publicerad 13:04, 9 mar 2018

Det är måndag morgon i villaområdet Solbo och Marvin Mansour sitter i köket och förklarar det traditionella cv:ts död. Det är för många talanger som aldrig får chansen att visa upp sig själva och vad de går för, menar Marvin Mansour.

Berättelserna om de som skickat hundratals ansökningar men aldrig får komma på intervju är många.

– En del väljs bort för att de inte har det företagen söker, men andra väljs bort för att de heter Abdullah, inte Johan. Man blir osäker. Kan man heta Abdullah och prata bra svenska? Ja det kan man ju. Men det får man aldrig visa för man får aldrig komma på intervju, säger Marvin.

Det här ska hans jobbsökarapp instnt råda bot på. Genom en videoansökan får alla visa vad de går för direkt, menar Marvin. Mötet med personen blir viktigare än namnet.

– Om rekryteraren är övertygad rasist i hjärtat kan jag inte göra något. Men många är nog bara osäkra och behöver bara lite hjälp, säger han.

Han är vice vd på en hund- och kattmatsgrossist med 300 anställda idag. Tidigare har han drivit telemarketingföretag med 300 anställda och varit chef på en tolkförmedling och vet hur det är att rekrytera.

I appen kan man ställa frågor som kandidaterna får svara på direkt i videon. Någon söker jobb från en hästrygg, en annan har gjort en installation för att beskriva sig själv.

– Jag som anställer vill ju inte veta hur bra du är på att skriva ett cv, jag vill se hur du pratar, vad du har för energi och – viktigaste av allt – vad du har för attityd, säger Marvin.

Han hoppar in i sin stadsjeep och kör några minuter bort, upp till Storvreten där han bodde som ung. Han visar var han skaffade sig sitt första jobb: på gatuköket nedanför fritidsgården.

– Jag gick bara in och frågade ”finns det jobb här?”. Ägaren svarade ”ja” och så slutade det med att jag drev den hela sommaren, berättar Marvin.

Men under uppväxten i Södertälje och Storvreten har han sett många i sin närhet tappa hoppet och tron efter år av obesvarade jobbansökningar.

– Man slutar tro att man nånsin kan få ett jobb och hamnar i en dålig spiral och lever i gråzonen. Men de vill ha ett bra liv, de vill inte vara där. Många har en energi och vill mycket, men man måste hjälpa dem att rikta den åt rätt håll, säger han.

Storvreten har bland den högsta ungdomsarbetslösheten i kommunen. Marvin har nyligen anställt tre killar härifrån som sökt jobb i hans app.

– De är strax över 30 och har fått sina första jobb. Nu har vi 50 killar till som står på kö och också vill ha jobb. De vill jobba, annars skulle de ju inte stå på rad.

Jobbfixare

Namn: Marvin Mansour, 42

Bor: I Solbo med fru och två barn.

Gör: Är vice vd för hund- och kattmatsgrossisten Tree of Pets AB och vd för företaget Tree of Pets OY i Finland.

Aktuellt med: har fått pris av Post- och telestyrelsen för sin jobbsökarsajt Instnt.com där man söker jobb via video istället för att skicka cv.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.