Laila Dahl. Hon vevar ihop allt hon älskar för att skapa ett yrke. Foto: Claudio Britos

Från mello till kärlekens slagfält

Laila Dahl har gett ut fyra böcker och åtta skivor. Hon har fått en grammis, legat på Svensktoppen, varit med i Mello och turnerat i Europa och USA. Nu har hon hittat kärleken i en liten terapistudio i en trädgård i Huddinge.

  • Publicerad 12:24, 21 feb 2020

Jag kan ju känna att jag vill slå till den där kassörskan för att hon var så snorkig.

Samma år som Carola vann Mello med Fångad av en stormvind deltog också Laila Dahl med låten Annie.

– Jag brukar säga att vi andra blåste bort med fläkten, skrattar hon. 

Men det är lite blygsamt, för Lailas låt låg faktiskt på Svensktoppen i två veckor efter det. För låten Efter regn vann hon en grammis och den spelades runt om i Europa.

I dag lever Laila ett helt annat – lite lugnare – liv. I en terapistudio i Segeltorp ägnar hon sina dagar åt det som alltid varit hennes drivkraft, och som också hennes nyutgivna bok Dina känslor är inte i vägen handlar om

– Jag vill hjälpa människor att förstå att känslor är information som vi behöver ta till oss för att utvecklas som människor, säger hon.

– Att våga möta sin sorg, ilska, rädsla. Fast det är läskigt, fast det är jobbigt. Då kommer jag vidare. Då växer jag av det jag går igenom.

Sprack efter otrohet

Och på något sätt har också kärleksrelationen hamnat i centrum. Laila själv gick in i ett förhållande när hon var 14 år – och stannade tills hon var 46. Efter 25 års äktenskap fick hon veta att hennes man varit otrogen och att personen han varit med väntade barn.

– Jag var påväg på turné och ställde in den. Jag ville se om vi kunde ta oss igenom krisen först, men bestämde mig: Händer det igen så går jag. Och det gjorde det. Och det gjorde jag ...– I ett förhållande kan gränserna flyta ut in i det oändliga. Därför är det många som inte mår bra.

Uppdukat. Laila Dahl har dukat upp i studion som hon gör under en session, med levande ljus och stora vattenglas. Foto: Claudio Britos

Att dra gränsen där gränsen ska gå är långt lättare om du är medveten om dina känslor, enligt Laila. Därför ger hon ofta klienter i hemläxa att stanna upp och notera hur det känns.

– Sedan kan ju jag känna att jag vill smälla i mig en hel chokladkaka eller slå till den där kassörskan för att hon var så snorkig. Jag kanske inte ska göra det. Men i relation till vad jag känner kan jag göra ett medvetet val.

Lailas parterapi handlar inte alltid om att föra människor närmare, utan ibland faktiskt om att hjälpa dem att gå isär.

– Jag tror inte på inställningen: Har jag en gång bestämt mig gäller straffarbete hela livet. Men folk ger oftare upp för lätt. De vill ha den där passionen i evighet. Jag tror vi måste se passionen som en våg som rullar in och ut. Ibland känns den långt borta men den kan komma tillbaka, om vi tar hand om relationen.

När Laila skrev sin senaste bok kunde hon få frågan om hon skriver för känslomänniskor. Men det låter märkligt, tycker hon, att det skulle finnas människor som inte känner är en osanning. Däremot finns de som inte är i kontakt med vad de känner. Och så finns det sköldpaddor.

–  I en konflikt är det en del som blir bläckfiskar. Mycket känslor och drama. Andra blir sköldpaddor och försvinner under sitt skal. Två bläckfiskar kan det bli stor passion, men som lika fort kan vändas till avsky. Två sköldpaddor kan bli en kompisrelation där problemen sopas under mattan. Vanligast är att vi dras till en motsats eller ändrar roll genom relationen.

Med sin mamma, sina tre barn och sitt ex kan Laila bli "bläckfiskig". Men i större sammanhang är hon mera av en sköldpadda som väntar in, präglad av en kultur och familj där man ligger lite lågt med obekväma eller yviga känslor.

– Jag har ett starkt barndomsminne där jag sitter på en arbetsbänk i köket. Det spelas klassisk musik från den stora gamla radion och jag börjar gråta. 

Musiken. Lailas föreläsningar brukar hon inleda med en sång. – Musiken öppnar upp. När du börjar med en sång är folk redan där med dig, innan du börjat prata, för de har tagit in sången. Foto: Claudio Britos

Samtalsterapeut. Laila Dahl har terapi med både par och individer. Foto: Claudio Britos

Laila Dahl: Testa en känslovecka

Välj en vecka när du bestämmer dig för att vara ovanligt uppmärksam på vad du känner.

Du vaknar. Vad är känslan? Trött, utsövd, orolig, harmonisk?

Döm inte din känsla, låt den "prata klart" med dig.

Ta några djupa andetag och när du amdas om: känn på känslan.

Var sitter känslan i kroppen?

Vilken slags energi finns i känslan?

Gör övningen under dagens lopp, vid morgonkaffet, på bussen, på lunchen.

Redan efter första, andra dagen kommer du att inse hur oerhört många känslor som far genom din varelse under ett dygn.

Om Laila Dahl

Bor: Segeltorp

Yrke: Författare, sångerska, föreläsare och samtalsterapeut

Aktuell med: Sin nya bok Dina känslor är inte i vägen

Musikdebut: Hon upptäcktes redan som 18-åring av skivbolaget PRIM som gav ut hennes två första skivor Din tid och Efter regn.

Författardebut: 2005 med boken Vad heter din längtan