Från morfars hus till stadens ljus

Solveig Zander har suttit över tio år i riksdagen. Hon har inte minsta tanke på att varva ner. – Jag ser verkligen fram emot en valrörelse för det är ju roligare att vara i majoritet, säger hon.

  • Publicerad 10:18, 3 apr 2017

Känslan att inte göra tillräckligt, den var densamma, hur mycket jag än jobbade.

Nu är huset en villa bland villor, snart gränsande till ett större bostadsområde. Där bor Solveig Zander sedan 1982.

Annat var det förr, när hennes morfar och mormor bodde där. Då var det ett av få hus på Fanna mosse.

– Morfar brukade säga att ”Antingen flyttar vi in till stan eller kommer stan att flytta ut till oss” och nu har det blivit så, säger Solveig Zander.

Hon är Enköpingsbo i själ och hjärta, bodde sina första år i övervåningen på huset och har för det mesta bott i Enköping, utom då hon pluggade i Östersund i tre år.

Jo, förresten, det finns en period till. Det var när hon träffat en charmig jämnårig i en skidbacke i Italien som presenterat sig som Hans Andersson, då flyttade hon hem till honom i Järfälla en tid.

De gifte sig, hette till en början Andersson-Zander, men när det fanns fyra andra i golfklubben som hette Hans Andersson, då bestämde de sig för att heta Zander.

Förresten är det ingen som säger Hans, alla kallar honom Toots.

Men vi backar till barndomen. 1950-60-tal.

En liten Fannatjej som spelade handboll, var med i scouterna och åkte skidor. Samt snodde läsk från morfar och mormor när hon var som vildast.

– Då stod läsken i en back som morfar hade köpt från bryggarbilen. Jag och en kompis tog dricka där utan att fråga om lov, det kändes lite busigt, sedan gömde vi flaskan – fast morfar visste ju, han kom och plockade upp flaskorna efteråt.

Så mycket mer tokerier hittade hon inte på.

Skilsmässobarn

Hennes föräldrar skilde sig tidigt. Det var ovanligt då, men för Solveig fungerade det bra.

Hon har genom åren inte haft särskilt mycket kontakt med sin pappa, men det finns inga onda känslor någonstans.

– Det bästa min pappa gjort för mig var när jag var liten och inte fick något för mamma och gick till honom i stället – då tog han mammas parti och sa åt mig att lyssna på henne. Det var ju inte så kul då, men i efterhand vet jag att det var jättebra.

Efter gymnasiet väntade tre års socionomutbildning.

Politiken kom hon in på under 80-talet.

– Det var Lennart Hallgren, då känd Center-profil, som lockade med mig, berättar hon.

Vad lockade?

– Jag ville göra något för människor som hade det jobbigt och förstod att jag måste in i politiken för att kunna förändra.

Hon har aldrig tillhört något annat parti än Centern och då var det Enköpings starkaste parti. Deras ordförande Sven-Hugo Pettersson var en gigant i Enköpingspolitiken.

– Han pushade mig alltid, jag minns hur det var när jag var alldeles ny och han sa åt mig i fullmäktige ”Upp och säg något, Solveig”. Jag var jättenervös, men det gick bra.

Kommunordförande

1989 föddes dottern Tove. Solveig Zander avancerade i lokalpolitiken, var ordförande i socialnämnden, sedan fritidsnämnden och blev ordförande i fullmäktige 1998.

Vad är du mest nöjd med från de åren?

– Att vi beslutade att bygga Enavallen. Utan den hade Enköping knappast fått något allsvenskt fotbollslag. Dessutom innebar det beslutet att vi byggde en rugbyplan också.

2006 vann hon en hård strid med Leif Zetterberg (från Bålsta) om en plats i riksdagen. Hon fick några personkryss fler och kom in i riksdagen. Han blev statssekreterare i stället.

– Det var tur att det blev den fördelningen, Leif var mycket bättre som statssekreterare än vad jag kunnat vara, säger hon.

Blev livet mycket annorlunda?

– Det var jättekonstigt att inte alltid ha kvällar och helger uppbokade – men känslan att inte göra tillräckligt, den var densamma, hur mycket jag än jobbade.

Hon har sedan dess både suttit vid makten och i opposition. Hon trivs mycket bättre när hennes parti är med och styr.

Och just nu går det uppåt för Centern.

Men om det går upp för er i valet, men ner för Alliansen i valet, hur skulle det kännas?

– Jag skulle bli jättebesviken. Det vi vill mest av allt är ju att Alliansen ska komma tillbaka.

Då blir du..vadå? Socialförsäkringsminister?

– Haha, ja, det vore drömmen, förstås, men vi har många yngre duktiga som nog går före.

Solveig Zander

Född: 1955

Bor: Fanna, i det hus som hennes morfar och mormor hade när hon var liten.

Familj: Maken Hans, kallad ”Toots”, och dottern Tove, 27. Mamma Lillemor bor på Torggatan i Enköping och pappa Torbjörn på Bovieran. Lillebror heter Ronnie, 53, bor i Hallstahammar.

Gör: sitter i riksdagen sedan 2006 för Centern.

Yrke: Socionom.

Hobby: Tycker om att sy. Åker gärna skidor.

Laster: Städar gärna och ofta.

Favoritplats i Enköping: Fanna mosse och Bredsand.

Kuriosa: Norden-etta i skidor för parlamentariker.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kommunen: Spar på vattnet!

Ena-Håbo Tidningen Precis som förra året uppmanas nu kommuninvånarna i Enköping att spara in på vatten-användandet. Detta för att undvika vattenbrist senare under sommaren.onsdag 20/6 11:02