Från Playboy till Roger i Tillinge

Han har en av världens mest speciella bilar sin ägo. Men ändå är det gamla tvåhjulingar som ligger Roger Wässman närmast hjärtat.

  • Publicerad 15:27, 28 jun 2017

Kanske är det inte så konstigt att Roger Wässman i Tillinge har en något udda hobbysamling. Motorintresset började redan när han som åttaåring och yngst av fem syskon susade runt på mopeden på gården.

– Man bytte ju mopeder redan i början. Puch, Zündapp och Sachs. Att vara 15 år och inte ha moppe, då hade man varit rökt. Det var häftigt med moped och föräldrarna hade inte tid att skjutsa nånstans heller, säger Roger Wässman.

Som mest har det varit 80 mopeder i samlingen.

– Jag började i början av 90-talet, och köpte väl allt jag kom åt. Det var kul att som vuxen att samla mopeder, jag kände tidigt att det kunde bli en samlarfluga, säger Roger Wässman.

I dag har samlingen krympt till 20 stycken, och det ska vara gamla mopeder.

– Den äldsta jag har är en Puch -56, och den nyaste är en Zündapp -71.

Flera mopedmärken är representerade i Rogers garage. Till exempel Husqvarna, Vicky, Crescent, Monark, Zündapp och Puch och Ruch. Alla är i gott och körbart skick även om han också har haft många renoveringsobjekt.

– Jag mekar själv, det är ett bra sätt att koppla av från företagandet, säger Roger, som driver Tallmyra AB, ett jordbruk med både grödor och djur.

Mopederna står inte bara parkerade i garaget. Roger tar ut dem på rundor om det är en fin sommardag. Ett par, tre mil kan det bli, med fikastopp. Ibland kör han mopedorientering eller mopedrally.

Hur väljer du vilken moped du ska ta när du ska ut ochköra?

– Det beror på vilka kompisar jag ska åka med och hur fort det ska gå. Antingen en otrimmad moped eller så får man ta en ”viktkompenserad”, man är ju lite tyngre nu än förr, konstaterar han.

Favoriten bland mopederna är en grå Zündapp -64.

– Den är helt orörd. Och en del mopeder från 60-talet är rena konstverk, som Zündapp sport Combinette -63, säger Roger.

Finns det någon moped du skulle vilja ha, som du inte har?

– Det skulle vara Monark la Strada -59 eller -60. Den har jag inte haft. Sedan finns det några jag sålt men ångrat mig efteråt.

Roger Wässman har också ett par motorcyklar, en Triumph -68 och en Norton -71 som mest får stå.

– Jag föredrar moped, det är roligare att åka på, man hinner se mer när man kör långsamt, säger han.

Han har också uppfyllt en fyrhjulig dröm från ungdomen.
– I början av 2000-talet fick jag för mig att jag ville ha en amerikansk bil när jag fick möjlighet. Jag har drömt om det sedan jag var 20 år och hade en Dogde Dart GTS. Egentligen var det en annan bil som var önskedrömmen, men det fanns inte på kartan att få tag på den så jag köpte en Mustang cab -67.

Önskedrömmen var en Ford Mustang Shelby 500 GT cab. Roger fick höra talas om en Shelby i Sverige, som börjat renoveras.

Efter ett par år bytte han så bort sin Mustang i toppskick mot ett Shelby renoveringsobjekt, årsmodell -68. Nu är den också i toppskick och Roger kör gärna den när han väljer att köra bil. Och det är inte vilken Shelby som helst, den har en egen speciella historia.

– Den första ägaren var amerikanen Hugh Hefner, ”Playboykungen”. Han ska ha gett bilen till en av sina utvikningsflickor. Killen som tog bilen till Sverige från USA köpte den av just den tjejen, säger Roger, som trots allt tycker att mopeder är roligare.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fyra bilar - fyra brott (och två var Saabar)

Nyheter Många brott har direkt koppling till fordon. Fyra sådana noterades i Enköping under lördagen och natten mot söndagen.söndag 8/7 8:19