Från sanatorium till pulserande stadsdel

Söderby Park har under drygt tio års tid vuxit till en egen stadsdel med bostäder, ett litet centrum, arbetsplatser och barnomsorg. Södra Sidan tog en promenad i kommunens största bostadsprojekt sedan 70-talet.

  • Publicerad 14:24, 14 apr 2015

Som så många andra områden består Söderby Park av ett blandat klientel: pensionärer, unga vuxna, sambos och singlar. Men framför allt barnfamiljer.

– Det verkar vara många som flyttat inom kommunen och hit, mest barnfamiljer, säger kommun­arkitekten Conny Olsson som var med och lade fram detaljplanen över Söderby Park i början på 2000-talet.

2004 började maskinerna jobba. I västra delen renoverades Söderby sjukhus, områdets hjärta, för att byggas om till lägenheter. Ett par år senare blev även norra delen av Söderby klar med sina 83 villor och flerbostadshus.

Bygge ställer till det

I takt med att husen vuxit upp har servicen utökats. I augusti förra året togs det första spadtaget till det nya äldreboendet, beläget mittemot Söderby sjukhus, som ska bli klart i år. Byggandet pågår för fullt, vilket inte undgått invånarna.

– Det har hänt väldigt mycket senaste tiden. Jag trivs bra, men parkeringssituationen är för jävlig, särskilt sedan äldreboendet började byggas, säger Tomas Brattberg som bor i det ombyggda sjukhuset.

Om han fick drömma, säger han, skulle han vilja att tågstationen i Uttran öppnade igen. Bussen synkar inte alltid med tåget från Tumba.

– En jourbutik eller skejtpark skulle vara bra också, eller hur Fredrik? säger han och vänder sig till sonen som nickar.

2007 förvandlades en av de gamla sjukhusbyggnaderna till Parkskolan, som drivs i friskolekoncernen Pysslingens regi. Framöver ska sjukhusbyggnaden enbart fungera som skola, och en ny förskola ska byggas på gården.

– Vår kö har vuxit väldigt i takt med att folk flyttar hit. Det har verkligen hänt mycket på senare år, säger rektorn Marianne Lundberg.

2010 fick Söderby en egen busslinje mellan Salem och Tumba. Bussen stannar precis utanför Marcus Sjuttis uteplats. Marcus stormtrivs i Söderby, berättar han.

– Jag har bra grannar. Vi grillar på somrarna och förra sommaren firade vi midsommar tillsammans.

Vid Söderby torg finns en restaurang och frisersalong. Restaurangägaren Hakan Ücler, som uppmärksammats för sina ”vildsvinspizzor”, öppnade för fem år sedan. Då var det ett väldigt lugnt område, säger han.

Önskas: yoghurt

– Men området har växt och nu får vi planera för fler kunder. Framöver kommer det att behövas en kiosk eller livsmedelsbutik. Folk kommer in här och frågar om de kan köpa mjölk, yoghurt eller tidningar, men jag har inget sådant.

I sydöstra delen, på kommungränsen nära Uttrans grustäkt, pågår stadsdelens sista stora bostadsprojekt med ett sextiotal bostadsrätter i parhus och radhus. Alla hus i första byggetappen är sålda. Gregor och Lise-Lotte Dobrowolski, ägare till GL Expressbygg, bygger husen åt Trygghem Bostads AB som äger området.

De berättar att det bara har varit barnfamiljer på förhandsvisningarna.

– Första inflyttningen sker redan den 29 april. I nästa vecka börjar vi bygga på etapp två, där vi håller på att sälja just nu, berättar Gregor Dobrowolski, som stolt visar upp byggarbetsplatsen där ett gäng polsktalande arbetare putsar fasaden för hand.

Etapp tre ska bestå av sutteränghus på kanten till Uttrans grustäkt, men bygglov är ännu inte klart.

Från sanatorium till bostäder

Söderby sjukhus byggdes i början på 1900-talet och var då landets största sanatorium för lungsjuka. Hela området tillhörde då sjukhuset.

1987 förklarade Riksantikvarieämbetet Söderby sjukhus som riksintresse för kulturminnesvård.

Nästa år byggs 15 lägenheter vid den västra delen av sjukhusbyggnaden. Byggnaden ska påminna om sanatoriets liggverandor, där de lungsjuka låg och andades in frisk luft.

2016 ska en spontanidrottsplats byggas i området.

När Söderby park står klart ska det finnas totalt cirka 250 villor och cirka 200 lägenheter.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.