Isac Aspberg och Elsa Levahn t.v. i bild har huvudrollerna i musikalen. Anastasia Matoizko sminkar och Ida Bergquist sitter vid datorn. Foto: Maja Brand

Från skolaulan till teatern – gymnasiet vars musikaler gör succé

Det började med amatörföreställningar i en skolaula för drygt 20 år sedan. Nu står årets tredjeklassare i Viktor Rydbergs gymnasium på Maximteaterns scen för den första av flera föreställningar – inför en snudd på utsåld salong.

  • Publicerad 17:16, 4 jan 2017

Glöm skolmusikal i trång aula med de närmast sörjande som publik. När Viktor Rydbergs gymnasium, VRG, sätter upp musikal för 22:a året i rad är det på Maximteatern. I år spelas West Side Story och totalt har 72 elever, från skolorna på Odenplan, Jarlaplan och Djursholm, arbetat med produktionen. De gör allt själva: kostym, smink och marknadsföring.

– Vi har samarbetat med en reklambyrå för att ta fram affischen och vi har en extern regissör, Martin Geijer. Men vi är med och fixar hela tiden, säger Astrid Nyquist som är med i marknadsföringsgruppen.

Hennes uppgift är bland annat att locka folk till showen genom att synas i sociala medier, tidningar, radio och tv.

– Vi har också gjort en flashmob i tunnelbanan. Delar av ensemblen satt i en vagn och låtsades inte känna varandra, sedan började de sjunga den mest kända låten ur musikalen, ”America”. Det klippet har fått över 5000 visningar, säger Astrid Nyquist.

Gymnasieelever sätter upp West side story på Maximteatern. Här övar de i matsalen på Jarlaplan. Foto: Maja Brand

I VRG:s uppsättning av West Side Story spelar tredjeårseleverna från estetprogrammet, Isac Aspberg och Elsa Levahn, huvudrollerna. Nu övar de och de andra från nio på morgonen till nio på kvällen inför premiären.

– Jag har knappt hunnit bli nervös, vi repar fortfarande i matsalen så det är svårt att greppa att vi ska spela på Maximteatern, säger Elsa Levahn.

I morgon, söndag, flyttar repetitionerna till teatern vid Karlaplan och den 13 januari är det dags för en snudd på utsåld premiär, drygt 600 personer kommer bänka sig.

– Gamla elever pratar om att showen är det roligaste de har gjort och jag har velat vara med sedan jag började här, säger Isac Aspberg.

Han och Elsa Levahn är överens om att spelstället bidrar till en känsla av seriositet. Producenten Christer ”Jois” Johansson håller med:

– Maximteatern har de senaste åren blivit lite av vår hemmascen och stället ger en signal till både publik och ensemble att det här är på riktigt. Visst har eleverna inte samma erfarenhet som de riktigt rutinerade men det kontrar de med sin ungdomliga entusiasm.

West Side Story

Musikalen handlar om gängrivaliteten mellan gatugängen Jets och Sharks i 50-talets New York.

Var och när: Spelas på Maximteatern 13/1-22/1.

Biljetter kan köpas på vrskolor.se/westsidestory.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

FILM: Den här familjen lever för Rubiks kub

Nyheter ✓Har flera hundra hemma ✓Blev femma på VM ✓Löser den med fötterna Familjen Thorsén på Lilla Essingen löser Rubiks kub tillsammans flera gånger i veckan. Stjärnan i sporten, 13-årige Elvin, är svensk mästare i att "kuba" med fötterna.söndag 24/6 8:30

Här ska burgare kriga mot burritos

Nyheter Jihan Yacoob är trött på ställen som "bara" serverar burgare. Nu tar han sitt amerikanskmexikanska koncept "burgers vs burritos" till Kungsholmen.torsdag 21/6 16:17