Från späda plantor i Skokloster till ståtliga julgranar i residensstaden

För många år sedan knyckte Åke Ericsson ett par späda granar i dikeskanten några stenkast från hans och makan Birgittas sommartorp i Skokloster. Nu, drygt trettio år senare, skänks granarna, för att bli ståtliga julgranar i Uppsala stad.

  • Publicerad 13:42, 20 nov 2017

För trettio år sedan planterade Åke och Birgitta Ericsson två späda granplantor på tomten de hittat i en dikesslänt.

– Vi satte ner granarna lite på kul. Vi visste inte om de skulle ta sig. Men det har jag kunnat konstatera att de gjorde det, säger Åke Ericsson.

Idag är de båda granarna över 13 meter höga.

– Granarna har blivit för stora, men det är ju ett himla projekt att ta ner dem. Men mågen kom på en smart idé. Han tog en bild på granarna och skickade den till Uppsala kommun. Han tänkte att de kunde få tjänstgöra som julgranar, säger Åke.

Granägare. Åke och Birgitta Ericsson är torpägare i Skokloster. Foto: Fredrik Gustafsson

Svaret dröjde, men för ett par månader sedare hörde en tjänsteman på Uppsala kommun av sig och frågade om erbjudandet kvarstod.
– De var här och tittade på granarna och beslöt sig för att slå till, säger Åke.
I måndags togs de båda granarna ner.
Granarna ska bli julgranar, i centrala Uppsala. Den ena ska stå på Mimmis Plats i Uppsala, den andra på Dragarbrunns torg, mitt i centrala Uppsala.
– Det är nästan bästa skyltläge. Det är nog bara Vaksala torg som är vassare, säger Stefan Carlsson, alborist på Uppsala kommun, som styrde motorsågen under måndagen.

Och Åke och Birgitta var glada efter att granarna fallit till marken.
– Det är ju en "win win". Vi blir av med granarna samtidigt som de faktiskt kommer till användning. Det blir väl vet av dem så småningom ändå, men innan dess kan ju fler få glädje av granarna, säger Åke.
 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka vid Hemköp

Flera vittnen såg hur en motorcykel körde in i en svängande bil utanför Hemköp. Några har beskrivit att motorcykeln höll hög hastighet.söndag 8/7 8:36

Senaste numret

Bålstabladet