Från Syrien till Söder – Här börjar det nya livet i Vintertullen

På några månader har Vintertullen blivit stans största boende för nyanlända. Ett boende som staden tycker fungerar "otroligt bra". Största utmaningen har varit att så många barnfamiljer flyttat hit. Vi har besökt familjen Alnahhal.

  • Publicerad 18:30, 4 apr 2017

I oktober kom de första nya Södermalmsborna till Vintertullen, ett förre detta äldreboende som tillfälligt används som bostäder åt nyanlända.

Då fanns mycket rykten och känslor runt det nya boendet.

LÅNGLÄSNING: Så förvred främlingsfientliga historien om äldre och nyanlända på Vintertullen

Sen dess har betydligt fler nyanlända flyttat in. Idag är det här Stockholms största genomgångsboende med 500 hyresgäster.

"Funkat otroligt bra"

Så här beskriver Anna Mölgård, stadens samordnare för nyanlända, att det har gått.

– Det har funkat otroligt bra. Går man dit på dagarna är det nästan tomt och det är precis så det ska vara. Barnen har börjat förskola och skola och de vuxna är på utbildning, praktik och jobb, säger hon.

Saeed och Nariman Alnahhal, med Lujain, 6 år och Mohammad, 4 år. De har bott i Vintertullen i fyra månader och trivs. "Vi har inte känt oss som främlingar här, många har välkomnat oss" säger Saeed. Foto: Sacharias Källdén

Lujain med sin lillebror Mohammad på Vintertullstorget. Statyn Vinterfågel av Göran Lange är populär bland de flesta söderbarnen. Foto: Sacharias Källdén

Kanske är den största skillnaden i kvarteret att det är så många fler barn här nu. Ungefär 200 av de boende i Vintertullen är ungar.

"Inte känt oss som främlingar"

Saeed och Nariman Alnahhal, som kommit från Syrien med sina barn Lujain och Mohammad, är en av många barnfamiljer som flyttat hit.

Bakom sig har de en lång flykt, från hemstaden Yabroad, via Libanon och Turkiet, till Europa med gummibåt över Medelhavet. De har gått till fots genom många länder innan de kom till Sverige med tåg.

Nu har de, efter ett drygt års väntan i Norrköping, fått uppehållstillstånd. I slutet av november flyttade de till Vintertullen.

– Jag tänker inte att vi ska flytta tillbaka till Syrien. Det här är vårt nya land. Vi vill lära oss språket, lagarna och vanorna här. Vi har inte behövt känna oss som främlingar här och ingen ska ångra att de välkomnade oss hit, säger Saeed Alnahhal, som är journalist och som arbetat mot Assad-regimen.

Nariman bar ensam sin son Mohammad på flykten genom flera länder i Europa. Eftersom familjen varit splittrat i drygt ett år ville Mohammad bara vara hos sin mamma. Foto: Sacharias Källdén

Ett nytt liv. Saeed Alnahhal vill fortsätta arbeta som journalist i Stockholm och Nariman Alnahhal vill undervisa. Nu studerar de svenska. Foto: Sacharias Källdén

Hans fru Nariman Alnahhal har börjat på SFI medan Saeed har varit pappaledig de första månaderna på Söder. Först nu har barnen börjat i förskolan.

Många förskole- och skolbarn

Att det kom så många barnfamiljer till Vintertullen överraskade staden. Alla skolor med lediga platser har fått öppna sina dörrar. Framför allt har Katarina Södra, Sofia skolan, Lugnets skola och Tullgårdsskolan tagit emot nya elever.

– Det har fungerat väldigt väl. De här barnen vill inget annat än att börja skolan och lär sig snabbt svenska. För lärarna blir det en nytändning med en ny utmaning och de har varit fantastiska, säger Adelinde Schmidhuber, grundskolechef på Södermalm.

Stadsdelen har haft svårare att snabbt hitta plats åt förskolebarnen och har därför startat en ny, tillfällig förskola i området där barn från Vintertullen ska gå fram till hösten. Sen ska de börja i vanliga förskolor på Söder. Det är bra, tycker Nariman Alnahhal.

– Det är inte bra att gå på ett dagis där alla barn pratar arabiska, säger hon.

Nya vänner

Saeed Alnahhal håller med. Nu bor familjen i en liten etta i ett hus där alla är nyanlända. Barnen tror fortfarande att de är på ett asylboende, säger han.

Saeed Alnahhal har varit pappaledig den första tiden i Stockholm. Nu har barnen börjat förskolan och han kan börja lära sig svenska. Foto: Sacharias Källdén

Mohammad och Lujain visar sina pärmar från inskolningen på nya förskolan, där de började för en vecka sen. Foto: Sacharias Källdén

– Vi är angelägna att hitta en ny, större lägenhet i ett hus med svenskar. Att knyta nya kontakter är det viktigaste. Jag vill lära mig svenska och börja jobba här men om vi bor här i tio år utan att ha svenska relationer så är det inte som att bo i Sverige, säger Saeed Alnahhal.

Familjen Alnahhal har redan börjat umgås med flera nya vänner som är etablerade svenskar. Så är det för de allra flesta nyanlända i huset, säger Saeed.

Engagemanget från grannar till Vintertullen är stort. Kläder och möbler skänks, folk grillar korv ihop och bjuder hem varandra på middag. Det har startats språkkaféer, läxläsningsgrupper och en löpargrupp. Och det är bara några av många exempel på hur människor tar chansen till nya möten.

– Det speciella här är att det inte bara handlar om att hjälpa eller att ge. Här utvecklas nya relationer på ett jämlikt sätt, säger Saeed Alnahhal.

Nariman bor med sin man och två barn i en liten etta i Vintertullen. Hon längtar efter en större lägenhet. Foto: Sacharias Källdén

I höstas blev Vintertullen ett tillfälligt boende för nyanlända. Många familjer med barn har flyttat hit. Precis som familjen Alnahhal söker de nu efter permanent boende i Sverige. Foto: Sacharias Källdén

Ettor och tvåor hyrs ut till nyanlända

Vintertullen är ett förre detta äldreboende. Det stängdes förra året.

I väntan på beslut om vad som ska hända med fastigheten i framtiden hyrs lägenheterna ut till nyanlända som fått uppehållstillstånd i Sverige.

I Vintertullen hyrs 193 lägenheter ut. Här bor cirka 300 vuxna och 200 barn.

Lägenheterna är 1-2 rum och kök på mellan 40-60 kvm. Hyrorna ligger på 5700 – cirka 8000 kronor per månad.

Lösningen är tillfällig och ansvaret för att hitta en egen bostad ligger på de nyanlända.Tanken är att man under etableringstiden på två år ska hitta ett annat boende på den ordinarie bostadsmarknaden.

Enligt hyresvärden SHIS har ett tiotal familjer redan flyttat till eget boende.

Saeed och Nariman Alnahhal, dottern Lujain, 6 år och sonen Mohammad, 4 år. Foto: Sacharias Källdén

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.