Traditionellt från Libanon. Det krävs lång förberedelse när många smårätter ska tillagas. På Spinaci i Masmo lagar Gabi Ramia traditionell libanesisk meze från grunden. ”Tabbouleh är 100 procent libanesiskt. Sedan är det många andra rätter som falafel och kebab som finns i andra länder också, men alla gör det på sitt sätt”, säger han. Foto: Sara Ringström

Snabb meze. Svenska lunchraster är ofta kortare än de libanesiska. För att kunderna på Spinaci ska hinna testa många olika rätter har ägaren Gabi Ramia satt ihop olika mixtallrikar. Foto: Sara Ringström

Matfest. Liliane och Gabi Ramia tog över Wokstugan i Masmo för tre år sedan och började servera mat från Italien, Libanon och Sverige. Nu funderar de på att bygga ut lokalen för att ytterligare öka möjligheterna att ha fester i restaurangen. Foto: Sara Ringström

Från tabbouleh till raggmunk i Masmo

Södra Sidans matresa längs röda linjen har kommit till Masmo. Restaurangerna är få, men där de väl finns – där finns desto mer att välja på. På Spinaci serveras allt från svensk husmanskost, till italiensk pasta och libanesisk meze.

  • Publicerad 16:54, 8 jun 2017

– Hej Gabi! Är det öppet? Stamkunden Ronnie Gustafsson går fram till kassan och ser sig om i den än så länge tomma restaurangen.

– Alltid för dig!, svarar Gabi Ramia och ser till att Ronnie får sin specialgjorda laxsallad.

Sedan januari 2014 ägs restaurangen av makarna Liliane och Gabi Ramia. De jobbade tidigare på Spinaci i Hallunda. När den fick stänga, bad de om att få ta över restaurangens koncept och öppna eget i en ny lokal.

Kunder från Hallunda följde med och nya tillkom. Efter bara några månader började det gå bra, berättar ägarna.

– Ryktet spred sig genom djungeltelegrafen. Det är ett bra läge och vi abonnerar restaurangen för företag och fester, säger Liliane Ramia.

Flera av restaurangens stamkunder är företagare som jobbar i närheten.

– Därför har vi också börjat med svensk husmanskost. Vi har till exempel raggmunk med fläsk på tisdagar och ärtsoppa på torsdagar.

Men det är den italienska och libanesiska maten som är stående inslag på menyn.

Ägarna har valt att anpassa den libanesiska maten till svenska arbetstider och korta lunchraster.

– Traditionellt i Libanon får man först kall meze, sen varm meze, sen kött och sen efterrätt. Där kan man sitta och äta i timmar, men så är det ju inte här, säger Liliane Ramia.

För att hinna med att testa flera smårätter har de därför valt att servera flera rätter direkt på en tallrik. På menyn finns, bland mycket annat, en tallrik med falafel, halloumi, piroger, sallad, bulgur, och fyra sorters röror.

– De som inte ätit libanesiskt frågar ofta om det är starkt. Men det är inte starkt, det är smakrikt och kryddigt!, säger Liliane Ramia.

Gabi Ramia har jobbat med mat sedan han var 13 år gammal och fick sitt första jobb på ett konditori. Sedan har det bara rullat på, utan att han direkt har planerat det, menar han.

Sin första restaurang startade han i Libanon. När han kom till Sverige började han som pizzabagare. Han var sedan anställd på olika restauranger i några år innan han återigen öppnade sin egen.

– Det är perfekt här. Gabi älskar att stå i köket och jag älskar att vara här ute. Det jag tycker kul är att vi får träffa så mycket folk, säger Liliane Ramia.

Gabi Ramia lagar all mat från grunden. Till sin hjälp har han sin bror och ytterligare en kock.

– De har sina specialiteter och jag har mina. Vi gör våra olika meze och jag marinerar köttet, säger han.

Restaurangen fylls på. Stamkunderna Ronnie Gustafsson och Sandra Ho avslutar sina sallader.

– Vi är här ett par dagar i veckan. För det finns en mångfald här: sallad, pizza, husmanskost och bra mat från grillen. Det är fräscht, säger Ronnie Gustafsson.

– Och personalen är trevlig, säger Sandra Ho.

Matresan

Södra Sidan har påbörjat jakten efter röda linjens bästa matställe.

Vi har besökt restauranger från Bredäng till Masmo.

Nästa vecka testar vi restauranger i Fittja. Har du tips? Mejla: redaktion@sodrasidan.se.

LÄS ÄVEN:

Bredäng: Legendariska kebaben i Bredäng: "Pappas special gör barn till män"

Sätra: Balis fisk lockar alla till Sätra

Skärholmen: Guldgul falafel, rövarhistorier men ingen röd sås på Kahramane

Vårberg: Afghansk festmat på Vårbergs dolda pärla

Vårby gård: Tre nya matställen öppnar i Vårby gård

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.