Irene Svenonius Foto: Sophie Bordenave Lindborg

Från Täby med mest makt över Stockholms län

Hon är politikern med mest makt av alla i landstinget sedan tio månader tillbaka. Och hon älskar sitt Täby. Möt Irene Svenonius, finanslandstingsråd och medlem i Moderaternas partiledning.

  • Publicerad 15:40, 17 nov 2017

– Smultronställen i Täby? Åh, jag har så många, säger Irene Svenonius, finanslandstingsråd och medlem i Moderaternas partistyrelse.

Hon nämner området vid Värtans strandkant, där det finns promenadstigar och en fin lekplats där barnen tycker om att vara.

– Och Rönninge by, där är det fantastiskt! Jag är ju från landet och där ser det ut som hemma.

Det sista "smultronstället" är mer kanske lite mer otippat.

– Täby centrum. Torget börjar ju bli bättre, med träd och liv och rörelse. Man slipper åka till stan, allt man behöver finns i Täby.

Irene kom till Stockholm för 25 år sedan från Småland, där hon växte upp på en gård i skärgården. Till Täby kom hon 1995.

– Vänner hade flyttat hit, och eftersom jag alltid varit politiskt intresserad kollade jag upp kommunen och den verkade välskött. Skolor och förskolor verkade bra, den typen av samhällsservice spelar in även om vi inte hade barn då. Och så ville vi inte bo i stan, och Täby är ju stan på landet.

Från en bostadsrätt har nu familjen tagit klivet till villa.

– På fel sida av Djursholmsvägen, säger Irene och skrattar.

En sak Irene uppskattar med Stockholmsområdet är det tillåtande klimatet.

– Människor får vara som de vill, det är öppet för olikhet. Människor är inte sina pengar eller titlar. Det tycker jag skiljer Stockholm från Skåne lite grann.

Så ofta som möjligt åker familjen till Småland, där de äger två gårdar.

– Där har vi trädgård och grönsaksodling och växthus.

Före flytten till Täby jobbade Irene bland annat som journalist.

– Hade jag blivit kvar i Småland hade jag nog varit journalist i dag. Jag trivs bättre bakom kameran än framför, säger Irene och ler mot fotografen.

En viktig sak lärde hon sig under tiden på tidning.

– Journalister är inte onda, som en del politiker tror.

Att vara landstingsråd innebär att prata med media i princip varje dag. Ofta handlar det om allvarliga frågor som brist på vårdplatser eller att Nya Karolinska blir dyrare än beräknat. När det gäller förlossningsvården tycker Irene att media överdrivit.

– Det låter som att det är high chaparral, men i somras var det 0,8 procent av alla kvinnor som fick föda i ett annat län, och 91-93 procent fick föda på det sjukhus de valt. Men varje fall där man inte får föda på valt sjukhus är ett misslyckande, så nästa sommar ska vi vara ännu bättre.

Nya Karolinska sjukhus var ett ärende som Irene fick ärva för tio månader sedan, när hon klev in i rollen som finanslandstingsråd.

– Vad de gjort bakåt kan jag inte göra så mycket åt, men jag kan göra framåt.

Men det finns saker på jobbet som verkligen följer med Irene hem. Som fallet med människor som haft cancer och inte fått vård i tid – något som gjort att det blivit för sent att operera över huvud taget.

– När jag känner att vi inte lyckats prestera känns det bedrövligt. Då lider jag och är sömnlös.

Och ett annat fall, där en kvinna fått träffa 55 olika vårdkontakter.

– Jag har fikat med henne och beklagat vad som hänt. Hon hade en hel del kloka inspel.

Det var ett jättesteg att bli heltidspolitiker, berättar Irene, som före dess var egenföretagare i ett par år efter åtta år som stadsdirektör i Stockholms stad.

– Det hände lite plötsligt, det har gått väldigt fort. Jag har varit anställd tjänsteman i 23 år i Stockholms stad och drivit eget företag. Men när en enig nomineringskommitté säger att du är den vi känner störst förtroende för, då kunde jag inte tacka nej. Jag kände att jag kan utveckla landstinget med fokus på att använda resurserna ännu bättre, framför allt i sjukvården.

Under jul- och nyårshelgen skrev hon ner sina tankar om ett effektivare landsting.

– Det har varit otydligt vem som äger en fråga. Det ska vara tydligt, både när det gäller tjänstemän och politiker.

De dagar på jobbet som Irene uppskattar mest är de dagar och nätter hon är på sjukhusgolven och praktiserar.

– Jag är ute mycket i verksamheterna och är så imponerad av att det finns så många engagerade och duktiga människor som bara tänker på sina patienter. Det engagemanget måste vi vara rädda om.

Det är när jag hon är ute och möter vårdens verklighet som hon får energi att ta sig an arbetet med byråkratiska arbetet med ett effektivare landsting, berättar Irene.

För bara några veckor sedan ringde moderaternas ledare, Ulf Kristersson, och ville att hon skulle ingå i partiledningen.

– Om Ulf tror att jag kan bidra till att återuppliva förtroendet för Moderaterna så vill jag vara med.

Irene känner Ulf sedan tiden i Stockholms stadshus. Hon känner Leif Gripestam sedan tiden i Muf, och Filippa Reinfeldt är en nära vän.

När det gäller politik vill Irene gärna jobba pragmatiskt. Bland annat vill hon se större lönespridning bland sjuksköterskor.

– Nu får de nyexade jättehöga löner och sedan händer ingenting, medan löneutvecklingen i andra yrken är mycket bättre.

Hon berättar att sjukhusdirektörerna ofta kommer med konton när de diskuterar.

– Men jag bryr mig inte om konton! Håller ni er budget är jag nöjd, ditt jobb är att flytta mellan kontona. Till exempel kan man använda minskade kostnader för att hyra personal till att höja lönerna.

 

Personligt

Namn: Irene Svenonius.

Yrke: Finanslandstingsråd.

Utbildning: Civilekonom, företagsekonomi och nationalekonomi.

Bor: I villa i Näsbypark.

Familj: Man, två döttrar som är 6 och 11 år, en extradotter som är 30 år och en katt.

Läser: Landstingshandlingar och magasin om hur man renoverar gårdar.

Har alltid i kylen: Fetaost. Och vaniljyoghurt till barnen.

Fritidsintresse: Att vara i skärgården i Småland. Och att handla antika saker, även om min man inte använder det ordet utan kallar det "lumpsamling"…

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Sjukhusen förbereder sig för fortsatt hetta

Nyheter Tar in extra kylaggregat Länets akutsjukhus förbereder sig för att hantera den ihållande värmeböljan. Bland annat genom att utrusta sjukhusens enheter med extra kylaggregat. "Om den här värmen fortsätter räknar vi med att vi...fredag 20/7 7:30

Kom till ”Sveriges bästa kommun” som nioåring

Nyheter Inför valet 2018: "Fem mandat är målet" Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Carolin Robson (MP) på hennes nyfixade...fredag 6/7 12:15

Vi är stockholm