UTÖKAR. Filip Adamo och Rennie Mirro breddar förra sommarens sommarteater under bron. I år vankas det bland annat bio, falafel och DJ:s. Foto: Iza Boëthius

Från teater till folkfest – storsatsning på kultur vid Liljeholmsbron

Under tre sensommarhelger bjuder kulturprofilerna Filip Adamo och Rennie Mirro in till kulturfest i Hornstull. Detta efter att duon förra sommaren arrangerat utomhusteater under bron - och fått mersmak.

  • Publicerad 17:30, 26 jul 2017

Tanken är enkel, förklarar Filip Adamo: Det är dags att skapa en riktig kulturfest vid betongrummet under Liljeholmsbron.

– Förra årets satsning på nyskriven svensk dramatik blev väldigt bra men när vi diskuterade inför det här året så var vi överens om att vi saknar en riktigt rolig kulturfest. Varför bara ha teater, liksom? Vi har utgått från vad vi själva som småbarnspappor velat besöka för typ av nöjen i Stockholm.

Provokativ teater intar Hornstull – flyttar in i betongrummet under bron

Resultatet av tankarna blev att arrangörerna kontaktade vänner och kollegor med olika kompetenser. Och de ställde upp mangrant: Mange Schmidt och Timbuktus falafelrestaurang Malmø kommer att stå för bar och restaurang, musikern och skådespelaren Viktor Brobacke sätter upp en familjeteaterföreställning och DJ:ar gör Topaz, känd från samarbeten med bland annat Latin Kings. Dessutom bjuder Folkets Hus och Parker in till utomhusbio.

Nyskriven dramatik

Kvar finns också grundkonceptet med nyskriven svensk dramatik. I år heter pjäsen Skuldsanering och bakom den står idel adel från Stockholms kulturliv. Martin Bengtsson, känd från den självbiografiska skildringen av fotbollsproffslivets baksidor "I skuggan av San Siro", står för manus och dramaturg är författaren och dramatikern Ronnie Sandahl. På scenen står bland annat Julia Marko-Nord som bland annat synts i SvT:s dramaserie "Fröken Frimans krig".

– Min mamma brukar säga att godiset finansierar müslin. Det vill säga att vi hoppas att allt det här härliga med fest och mat kan locka folk att också gå och se teaterpjäsen som inte är lika lättsam. Den handlar om skuld, både vår kollektiva och individuella, säger Filip Adamo.

"Det förväntades att jag skulle könsstympas – men jag vägrade"

Själva festområdet kommer ha fri entré medan den som vill gå och se något av evenemangen får lösa en separat biljett.

Brofästen

Var? Under Liljeholmsbron

När? Fredag till söndag, 18 augusti - 3 september

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.