Fred tog sista supen för 25 år sedan

Spriten gjorde honom dum, fattig och ensam. Men han slog sig fri. Nu hjälper Fred Raghall andra att inte göra om hans misstag.

  • Publicerad 08:23, 21 apr 2017

Han har varit där själv, Fred Raghall.

Han har supit bort relationer, jobb, pengar och bara tur och någon kvarvarande inre styrka mitt i dårskapen räddade hans liv.

Tillfällen som när han vaknade tokfull i havsvattnet i Kattegatt, var sekunder från att gå under, men lyckades simma till en liten ö – såna minnen har han flera.

Men det var inte de enskilda händelserna som slet sönder honom då, för länge sedan.

Satt på parkbänk och drack

Det var det ständiga drickandet när helgen och ledigheten kom, dubbellivet där han var den perfekte på jobbet, den som tog på sig mer än någon annan, stannade längre än de andra för att vara perfekt – samtidigt som han var på väg in i rusdimman redan i slutet av bilresan till sommarstugan.

– När det var som värst satt jag på en parkbänk i hamnen med några finnar och söp. Jag fattade inte vad de sa, men supa, det kunde jag, berättar han.

Fred Raghall känner igen alla illavarslande tecken och vet hur vanlig alkoholismen är i alla kretsar.

Därför jobbar han i dag med att få företag att arbeta förberedande, han hjälper de som sitter fast och han kan mer om alla typer av beroende än de flesta.

Till Enköping som tioåring

Han bodde sina första två levnadsår i Skellefteå, flyttade sedan till födelsestaden Fagersta och kom till Enköping som tioåring när hans pappa fick jobb på Bahco.

– Jag växte upp i ett typiskt arbetarhem, farsan jobbade hela dagarna och sov på helgen, mamma tog hand om oss sex syskon, hon fanns alltid där för oss.

Familjen klarade sig, men inte mer. Frälsningsarmén kom hem till dem på julen med mat.

Fred och hans bror sov skavfötters och yngre systern i slafen ovanför.

En kväll i mitten av 60-talet hade de nyss gått och lagt sig då en äldre bror kom in och väckte dem – huset brann, de måste ut.

– Gubben ovanför oss var alkoholist och hade vält omkull en fotogenkamin. Han brann inne. Vi kom ut allihop, men lägenheten var så rök- och vattenskadad att vi inte kunde bo kvar, minns Fred Raghall.

Hävdade sig genom idrotten

Han har lite svårt att svara på frågan om det var en lycklig barndom.

– Jag har funderat på det där, det var ju fattigt, men länge visste jag inte om att det fanns något annat sätt att leva, berättar han.

En storebror blev en av de ledande raggarna i stan, en lillebror slogs ofta och Fred, ja han hittade sin plats i tillvaron inom idrotten.

– Jag hävdade mig genom idrotten, höll på med fotboll och alla sporter som fanns att tillgå; pingis, tennis och ishockey, till exempel, berättar han.

I tonåren drack han ibland, men var övertygad om att ”sån där alkoholist, det skulle han inte bli”.

– Då tog jag tydligt avstånd från alkohol och haschrökande. Fast ibland prövade jag alkohol ändå. Jag tyckte inte om hur jag blev, men då kunde jag dölja min blygsel och fick mod att närma mig tjejer.

Varningsklockorna fanns där

Fast efter lumpen började han dricka allt oftare.

– Varningsklockorna fanns där, men jag såg dem inte och i mitt högmod tänkte jag bara att ”äh, det här har jag koll på”.

Men så var det inte.

När han var 24 år skadade han knäet allvarligt och en lovande badmintonkarriär tog slut.

På grund av olycklig kärlek flyttade han till Malmö 1983.

Han jobbade som säljare, toppade säljligan, men levde ett kostsamt liv på flera sätt. Spriten rann in, pengarna rann ut. (Det var då han simmade i Kattegatt).

Han kom hem till Enköping, fick jobb som han skötte, men drack allt mer.

– När jag var 28 hade jag helt tappat kontrollen, men utåt höll jag masken. När jag var 35 hade jag supit bort relationer, vänner och karriär. Till slut blev jag vräkt och fick inte längre hyra lägenhet i mitt namn eller ha någon kredit, berättar han.

En förmiddag kom två arbetskamrater hem till honom och sa ”Nu är det dags att du reder upp ditt liv”.

– Och jag tänkte bara ”Ja, för så här vill jag inte ha det”, berättar Fred Raghall.

Det var 1992.

Sedan dess har han varit nykter.

--------------------

Fred Raghall arbetar i dag med att hjälpa till att förebygga alkoholproblem, att identifiera dem tidigt och att behandla dem. Han arbetar med företaget A-gruppen, som vänder sig till företag, föreningar och anhöriga som inte vet vart de ska vända sig.

Han har telefonnummer 070-566 07 22 och nås även på fred@a-gruppensverige.se

Fred Raghall

Yrke: Drogbehandlare.

Född: 1954.

Bor: Enköping, Fanna.

Har också bott i: Skellefteå (1954-56), Fagersta (1956-64), Malmö (1983-88).

Familj: Tre barn, 23, 19 och 18 år, samt hunden Ridge. Har fem syskon, tre äldre och två yngre.

Hobby: Golf – har 5,5 i handicap, tycker om att promenera och gymmar för hälsans skull.

Övrigt 1: Tycker om sport, håller på Malmö FF i fotboll och Skellefteå AIK i ishockey.

Övrigt 2: Politiskt aktiv i Nystart Enköping, sitter i kommunfullmäktige.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kraftig brand i lägenhet i Enögla

Nyheter En lägenhet totalförstördes vid en brand under tisdagskvällen. – Det var en mycket kraftig brand som vi ändå kunde släcka snabbt, säger räddningsledaren Hans Granholm.tisdag 19/6 20:42