Lurendrejeri. Två fall av bedrägerier skedde i Enköping i fredags. Ett lyckades, ett avslöjades. Foto: Mostphotos

Fredagens blåljus: Bedrägerier på telefon

En kvinna lurades lämna ut sitt bank-ID. En man upptäckte att ett finansbolag behandlade en låneansökan han aldrig varit intresserad av. Båda händelserna skedde under fredagen. Dessutom stölder, misshandel, hot och narkotikabrott.

  • Publicerad 10:31, 17 feb 2018

Under Fredagen

Bedrägeri

En kvinna i 40-årsåldern som bor i Enköping har lurats att signera med bank-ID varefter den okända gärningsmannen lyckats swisha ett större belopp från kvinnans konto.

Så här gick det till:

Kvinnan har en annons på blocket och en man ringer och är intresserad av varan.

Han ber om hennes bankkonto så han kan föra över pengar för varan till målsägaren.

Hann ringer sedan upp och frågar om pengarna kommit in, men det har de inte gjort.

Efter ytterligare en stund ringer telefonen och en person uppger sig vara från kvinnans bank. Personen som uppger sig vara från banken vill stämma av med målsägaren att hon väntar på en inkommande transaktion och hon bekräftar det.

Personen som uppger sig vara från banken säger då att hen behöver målsägarens Bank-ID. Detta för att målsägaren behöver signera transaktionen med Bank-ID för att pengarna ska kunna föras över.

Senare på dagen upptäcker hon att någon swishat pengar från hennes konto.

Under fredagen

Försök till bedrägeri

En Enköpingsbo i 30-årsåldern har anmält ett försök till bedrägeri sedan han, efter att ha fått ett SMS från ett finansbolag, ringt upp företaget och fått veta att en process gällande en låneansökan satts igång. Mannen har dock aldrig tidigare haft någon kontakt med bolaget.

Fredag 21:00, Romberga

Misshandel/ofredande i bostad

En 40-årig man som är misstänkt för att tidigare ha misshandlat en 30-årig kvinna fysiskt är sedan fredagen misstänkt för ytterligare brott.

Misstanken gäller ofredande då mannen ska ha kastat en flaska i väggen i syfte att skrämma kvinnan.

Fredag kväll/natt, Altuna bygdegård

Stöld

En jacka som innehöll nycklar, bankkort och hörlurar stals vid en fest i Altuna bygdegård från en kvinna i 18-årsåldern.

Fredag 23:26, Enköping Torggatan, bostad

Olaga hot

Vid tre olika tillfällen under fredagen ska en man i 40-årsåldern ha hotat en jämnårig man. Han är därför misstänkt för olaga hot.

Övrigt under fredagen:

Tre fall av narkotikabrott vid olika tillfällen, två män i 40-årsåldern och en i 25-årsåldern misstänks för narkotikainnehav. De misstänkta preparaten har skickats på analys.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här tas första spadtaget på familjebadet

Nyheter På måndagen drog byggandet av det nya familjebadet på Korsängsfältet officiellt igång. Badet ska öppna dörrarna för allmänheten vintern 2020/2021.måndag 18/6 11:33