Skräpigt. 64 elever i årskurs 1 medverkade under städdagen. Foto: Lilla Alby skola

"Fredagskul" gav 50 kilo skräp

Elever från Lilla Alby skola gick med i projektet End Plastic Soup, ett globalt initiativ som startade i Amsterdam 2018. Insatsen innebar att 50 kilo plast och annat skräp togs upp i och vid sidan av Bällstaån.

  • Publicerad 14:42, 26 jun 2020

I ett samarbete med Sundbyberg Rotaryklubb avslutade 64 årskurs 1-elever på Lilla Alby skola läsåret med en beundransvärd insats. Under en fredag håvade barnen och rotarymedlemmar upp skräp från ån som skiljer Sundbyberg och Stockholm.

– Vi hade varit där tidigare och sett att det var skräpigt, men det var mer än vi föreställt oss, säger Madeleine Pallblad, fritidsledare på skolan och ordförande i Sundbyberg Rotaryklubb.

Längs Bällstaån

På elevernas begäran var det deras ”fredagskul” som nyttjades för att städa upp i och längs med ån. Eleverna fick även se vad elever i andra städer i världen lyckats städa upp vilket inspirerade, enligt Madeleine Pallblad.

– Vi gick längs Bällstaåns strand i en timme och barnen försökte håva upp allt de såg, säger hon.

50 kilo skräp kördes till återvinningen, men det var mycket av det upplockade som hamnade i ordinarie papperskorgar och aldrig blev vägt.

Några dagar senare var eleverna iväg till Lötsjön, men det var inte enbart positivt. Eleverna hade helst haft med sig håvarna dit också.

– Skräpplockandet har hjälp dem att förstå innebörden av nedskräpningen. Jag tror vi kommer att göra det här fler gånger, säger Madeleine Pallblad.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här är Stockholms märkligaste BRF-namn

Nyheter LISTA: Från Elda med kärlek till Läderlappen Kattrumpan, Elda med kärlek, Lyckans ost... Kan en BRF döpa sig till vad som helst? Jo det verkar faktiskt så.onsdag 8/7 16:05

Tornparken är byggarbetsplats i sommar – igen

Nyheter Boende i området: "Jag tycker synd om barnen" Tornparkens småbarnslek har blivit byggarbetsplats över sommaren och fram till senhösten, vilket innebär att utrymmet blir mindre för de som leker i parken.fredag 3/7 11:14

Flera busshållplatser indragna i sommar

Nyheter Förändringar efter långa köer Vägarbeten ställer till det för busstrafikanter i sommar. Bland annat försvinner hållplatser tillfälligt och viss trafik blir enkelriktad.torsdag 2/7 11:48
Stockholm Direkt