Dalen fyller 40 år och Freddys Salonger har varit där sedan dess! Monica och Freddy Willumsen. Foto: Jannie Flodman

Freddy och Dalen firar 40 år tillsammans

I år är det 40 år sedan det röda bandet klipptes för området Enskededalen. Samtidigt öppnade Freddys Salonger i Dalen centrum och ägaren Freddy Willumsen har fortfarande inte släppt saxen.

  • Publicerad 19:10, 28 feb 2019

– Vi har beställt nya stolar från England, de ska komma i mitten på mars, skryter Freddy Willumsen när han tar emot oss i entrén till den anrika salongen.

I fönstret ligger bichon frisén Sussi och tar sig en tupplur. Suset från hårtorkarna bekommer inte den döva och blinda 16-åringen som är hårsalongens maskot. Själv får hon bege sig till Tyresö när hon ska friseras.

– Hundar är så svåra att klippa med alla lockar, säger Freddy.

– Och de tröttnar mycket fortare, fyller hustrun och kollegan Monica Willumsen i.

Har ni haft kunder som är lika besvärliga?

– Ja, men hon har dött! skrattar Freddy.

Han har onekligen hunnit se många komma och gå under sin tid som frisör i Dalen. Ett 15-tal veteraner håller sig dock envetet fast vid Freddys frisörstol. Det är också stammisarna som fortsätter att locka honom till arbetet trots att han passerat 76-årsstrecket. Själv säger Freddy att han "tappat suget" lite grann, jobbet är inte riktigt lika roligt som för 15 år sedan.

– När man varit frisör så länge som jag så får man slitningar i nacke och axlar. Det är inte många som håller som frisörer så här länge, säger han.

Ändå fortsätter Freddy att pallra sig till hårfabriken varje vecka. Och skam den som ger sig, för den 1 mars firar Freddys Salonger i Dalen 40 år – lika länge som Dalen självt.

Det var när Svenska Bostäder annonserade efter företagare till det nya bostadsområdet som Freddy gjorde sitt kanske livs viktigaste klipp och lade vantarna på lokalen. Då hade han redan sisådär tio års erfarenhet av att jobba som frisör i Stockholmstrakterna, efter att ha flyttat hit från Odense på 60-talet.

Sedan invigningen av Dalen har området förändrats mycket, säger Freddy. Den första tiden var lugn enligt honom, när småbarnsfamiljer bodde där. Det blev oroligare när barnen växte upp och började hänga i centrumet.

– De slog sönder fönster och vi skaffade jalusier, men för det krävdes bygglov så nu har vi pansarglas i stället, säger han.

Den senaste tidens skjutningar i området har inte heller gått Freddy förbi. Han minns särskilt ett nyhetsinslag som sändes i juletid.

– Plötsligt dök det upp bilder från Dalen. Då tänkte vi "hjälp, det är ju vår salong där i bakgrunden", säger Freddy.

Med "vi" syftar han på hustrun Monica som började jobba på salongen 1991. Det skulle dock dröja ytterligare fyra år innan det hettade till – på en frisörmässa i England. I dag jobbar båda deltid i salongen, och trots det ibland stökiga området trivs de och har inga planer på att lägga av med klippandet.

– Det skulle vara om vi vann 10–20 miljoner på Postkodlotteriet. Då flyttar vi till Nice, säger Freddy.

Till dess får den stundande 40-årsfesten duga. Och de engelska frisörstolarna.

Snart kan du dricka vin på Ica i Älvsjö

Nyheter Matbutik i Långsjö satsar på bistro Snart behöver inte Älvsjöborna åka till Liljeholmen för att ta ett glas vin i mataffären. Runt midsommar drar Ica-butiken på Svartlösavägen igång sin egen bistro.tisdag 21/5 19:00

Brandförsvaret varnar: Kasta inga fimpar!

Nyheter ✓Vita luddet är lättantändligt och gör att elden sprider sig fort ✓30-tal markbränder bara idag Det pågår ett flertal markbränder i Stockholm just nu. Bland annat har det brunnit i ett större område vid sjön Trekanten i Liljeholmen och i Vårberg.tisdag 21/5 15:08