Forskning. Fredrik Bergström som går sista året på Tibble gymnasium valde att forska på sin cancer som gymnasiearbete. Foto: Mikael Andersson

Fredrik gör hyllat skolarbete om sin cancer

För ett år sedan trodde Fredrik Bergström att hans sjukdom skulle göra att han inte skulle kunna ta studenten. Nu använder han sin cancer för att klara av skolan – genom att forska på sig själv.

  • Publicerad 15:34, 29 mar 2019

vetenskapskonferensen

Hyllat. Fredrik ville inte att cancerdiagnosen skulle ta över hans liv, istället använder han sig av diagnosen för att göra gymnasiearbetet. Foto: Mikael Andersson

Fredrik kommer ut från Tibble gymnasiums entré, han går snabbt i solen och ler stort. Han går sista året på naturvetenskapliga programmet och har precis avslutat ett prov när vi möts.

För nästan exakt ett år sedan stod Fredrik Bergström i skidbacken, på semester med sin familj. Men allt kändes inte som vanligt, andningen var inte som den brukar.

– Jag trodde att jag hade dålig kondis men min mamma tvingade mig till vårdcentralen. Efter det gick det väldigt fort.

Efter flera prov på sjukhus visade det sig att Fredrik hade tre liter vätska i ena lungsäcken. Och efter bara en vecka fick han sin diagnos. Rhabdomyosarkom. En cancer som bildar tumörer i muskler och skelettet.

– Min huvudtumör satt i diafragman och cancern hade spridit sig i hela kroppen. I början kom bara dåliga besked efter dåliga besked, säger han.

Fredrik blev inlagd på sjukhus under flera månader. Operation, strålning och cellgifter sattes in för att hjälpa honom.

– Det kändes helt sjukt. Det var en så stor omställning, från att tro att man ska tillbaka till skolan till att ligga inne på sjukhus. Men jag svarade väldigt bra på cellgifterna direkt, säger han.

Forskar på träningseffekt

Trots att Fredrik svarade bra på behandlingen, så kom han efter i skolan. Han jobbade stenhårt för att komma ikapp. Nu går han sista året på gymnasiet, då det också var dags för gymnasiearbetet, det som tidigare kallades för projektarbete. Fredrik kom då på idén. Han skulle forska – på sig själv.

– Jag tränade mycket på gym innan jag fick cancer och villa ta reda på hur min kropp förändrades genom träning. Eftersom jag hela tiden måste kolla mina blodvärden på grund av cancern så kunde jag kombinera det.

Han ville genom forskningen se om hans blodvärden förändrade hans styrka.

– Det jag har gjort är att se hur mycket vikt jag kan ta i bänkpress och jämföra det med mina blodvärlden. Jag kunde förstå redan innan att jag förmodligen var svagare om mina blodvärden var låga, men nu fick jag visa det också, säger han och fortsätter:

– Kreatinet (ett ämne som finns i musklerna, som omvandlar energi, reds anm.) och trombocyterna (blodplättar) hade inget samband med styrkan alls. Men när de röda blodkropparna och hemoglobinet var högt så orkade jag ta mer, säger han.

Uppmärksammas

Och hans arbete har fått mycket respons. Under veckan fick han föreläsa på NB Youth Science Conference som är ett professionellt forum för gymnasieelever från nordiska och baltiska länder. I år hölls vetenskapskonferensen på Tibble gymnasium.

– Det är jättemånga som kommit fram till mig och berömt mig. Viket känns jättekul, säger han.

Trots cancern har det varit viktigt för Fredrik att leva ett så vanligt liv som möjligt. Han har fortfarande en tumör i kroppen men målet ser han framför sig: studenten.

– Jag hade aldrig klarat det utan min familj och mina vänner, de har stöttat mig så mycket. Det låter klyschigt, men man lär sig att ta tillvara på alla stunder, säger Fredrik Bergström och fortsätter:

– Förra året trodde jag aldrig att jag skulle ta studenten i år, vilket jag kommer att göra.

QUIZ: Hur bra koll har du på rondellerna i Norrort?

Nyheter ✓Platserna ✓Stilarna ✓Reglerna ✓Byggprojekten Ska du ut och köra i Norrortstrafiken kan du knappast undgå dem – rondellerna. Men vad har du lagt på minnet om dem? Minst fem rätt, annars får du ta bussen istället!fredag 14/6 16:59

Häng med en timme på playan i Näsaäng

Nyheter Vi tog tempen på Täbybadarna Häng på en timme på beachen! I vår artikelserie ”En timme i” hänger vi runt i en timme och fångar det som händer. Den här gången landade vi i Näsaäng och träffade badande barn och kitesurfare.fredag 14/6 16:53
Stockholm Direkt