Fredrik utmanar dartmästaren

17-årige Oskar Wågberg från Enköping, som tävlar för Sirius, är en av landets främsta juniordartspelare, med bland annat två SM-guld och ett inofficiellt världsrekord i snabb­dart, där det handlar om att göra så mycket poäng som möjligt på en minut.

  • Publicerad 14:07, 3 maj 2019

Under dagens utmaning handlar det inte om snabbhet, utan om pricksäkerhet och snabbtänkthet. Jag ska utmana den regerande Sverigemästaren, i hans pojkrum, i Bergvreten. På hans träningstavla.

– Vill du ha handikapp? frågar Oskar.

– Du är dubbel svensk mästare, det kan du ge dig på, svarar jag.

Reglerna är så tydliga de kan bli. Oskar ska gå från 501 till 0 på så få pilar som möjligt. Vi enas om att jag får börja på 301. Man måste gå ut på en ”dubbel”. Alltså den bredare lilla rutan i varje tårtbit.

Mina tidigare erfarenheter av dart, eller pilkastning, ska jag kanske säga, är skrala. Midsomrar i kombination med någon femkamp, eventuellt har det också blivit några kast på någon pub. Alltid i kombination med öldrickning.

– Vissa kallar det för en pubsport. Jag kan inte helt dementera att det är så, men på tävlingar där det är tillåtet att dricka, gör majoriteten ändå inte det. Vissa hävdar att de inte kan spela utan att dricka. Det tror jag inte på, säger Oskar.

För min del hade en öl kanske inte gjort skada. Jag är lite nervös. Oskar likaså. Han har allt att förlora i det här läget.

Utmaning. Vår reporter Fredrik Gustafsson utmanade den dubbla junior-SM-mästaren Oskar Wågberg t.v, i en dartmatch.

Bäst av tre rundor gäller.

Oskar låter mig börja. Jag tar sikte mot trippel 20, tavlans mest poänggivande ruta. Efter de tre första pilarna visar tavlan, i den av Oskar skickligt träslöjdstillverkade dartskåpet, totalt 33 poäng. 268 återstår. Men träffbilden är hygglig.

Bra känsla nu.

Nästa tre pilar. 20, dubbel 20 och 1.

Det går bättre än vad jag trodde det skulle göra. Träffbilden fortfarande hygglig. Något Oskar påhejandes bekräftar.

Efter ett dussin pilar, och Oskars bländande och blixtsnabba huvudräkning, har jag bara 16 poäng kvar.

– Nu siktar du på dubbel 8, till vänster, för att gå ut, säger Oskar.

Otroligt. Den sitter! Jag når noll på 26 pilar.

Oskars tur.

Direkt slås jag över hur distinkta hans kast är i jämförelse med mina. Medan mina pilar svajar mot tavlan, närmar sig Oskars likt fjärrstyrda tomahawk-missiler. Och det går snabbt. Nio pilar kastas på under en minut. Men pilarna hamnar inte där Oskar vill, det vill säga trippel 20.

Och när den 27 pilen måste sitta på en dubbel för att Oskar ska gå ut, så gör den inte det.

Seger!

Jag vinner den första rundan.

– Jag blev lite nervös alltså, konstaterar han.

Som sagt, bäst av tre. Oskar börjar runda två.

Han är en annan spelare nu. Pil efter pil sitter på trippel 20 eller strax intill. Och han sätter sista dubbeln på 23 pil.

Jag kommer inte i närheten i mitt försök. Jag känner hur koncentrationen tryter. Något Oskar berättar är vanligt.

– Det är ju ingen fysiskt krävande sport. Men psykiskt är det, det.

Oskar förbättrar sitt spel ytterligare i den tredje och direkt avgörande omgången. Öppnar med 180 poäng på tre pilar. Jag gör det hyggligt. Men Oskar, som periodvis spenderar flera timmar om dagen framför just den här tavlan, tar hem en promenadseger.

Jag får dock lite beröm och lite saker att tänka på för att bli bättre.

Jag är som jag är, väl på kontoret framför datorn igen, kommer jag på mig själv lägga ett set pilar och en darttavla i varukorgen på en dartsajt.

Jag kan. Jag vill. Jag måste. Bli bättre.

Dart. Det är ingen fysiskt krävande sport. Det svåra är att hålla uppe koncentrationen.

EnköpingDirekt starkare i höst

Nyheter EnköpingDirekt blir starkare efter en historisk medieaffär. – Om vi kan bygga upp det här på ett smart och lönsamt sätt får vi mer resurser till att satsa på bättre lokaljournalistik, och det kommer...söndag 5/7 7:46

Sommarstängt

Nyheter Under juli månad är kontoret stängt. Vi är tillbaka den 3 augusti. Nästa tidning utkommer den 7 augusti.söndag 5/7 7:46