Frestas skolbarn ska få hemlagad mat

När Frestas skolkök skulle renoveras upptäcktes fukt i mellanväggarna. I stället för att återställa köket begärde Magnetica att det skulle byggas om till tillagningskök, så att eleverna kan få hemlagad skollunch. – Det kommer att ta lång tid, men det är det värt, säger skolans rektor Elisabeth Brandell.

  • Publicerad 06:15, 7 dec 2017

Frestaskolans mottagningskök ska byggas om till tillagningskök. Med start senast höstterminen 2018 kommer skolan ha en egen kock som lagar elevernas lunch.

– Vi är jätteglada för det. Det kommer att ta lång tid, men det är det värt, säger rektorn Elisabeth Brandell.

Köket skulle egentligen bara ha renoverats och en fettavskiljare installerats. Men när fukt upptäcktes i mellanväggarna stoppades renoveringen och Magnetica, som driver skolan, bad att få en offert på att bygga om det till tillagningskök. Den extra kostnaden kommer att läggas på hyran.

Köket kommer att ha en maxkapacitet om 320 portioner. Elisabeth Brandell ser bara fördelar med ett tillagningskök jämfört med mottagningskök.

– Vi vill att det ska vara närlagad mat, så att vi inte ska få så mycket rester utan kan använda all mat. Föräldrarna har efterfrågat detta länge. Och när vi fick lagkrav på fettavskiljare tänkte vi att vi passar på och gör om köket, säger hon.

Vad tycker barnen om att få hemlagad mat?

– De tycker att det blir jätteroligt. Det är också det här med att känna matdoft i skolan redan från förmiddagen, då blir barnen sugna på att äta. Det är bra ur pedagogisk synvinkel. Det blir också nära mellan kocken och eleverna, vilket gör att vi enkelt och ganska snabbt kan påverka vilken mat som serveras.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Vårdcentral i Väsby upphör

Nyheter Veritas vårdcentral Väsby upphör efter branden i våras. Landstinget har brutit avtalet med företaget bakom vårdcentralen.lördag 21/7 8:15

15-årige Einar femma på EM

Sport 15-årige Einar Lindberg från Väsby fortsätter att visa framfötterna med sin BMX-cykel. Nu senast grejade han en femteplats på EM i sin åldersklass.torsdag 19/7 17:33