Foto: Lisa Halldén

Fri sikt blir bra historier

Från styrhytten på Ekeröleden ser man en hel del. Dödsföraktande kanotister och bilister som slåss för sin plats i kön är några exempel.

  • Publicerad 16:31, 9 nov 2017

Det var en riktigt hjälteinsats av kaptenen som var i tjänst då.

Högt ovan trafikanternas huvuden styrs färjan, genom dimma, mörker, hög sjö och upp till 40 centimeter tjock is.

– Vi kör i alla väder. Det är kanske kaxigt att säga det, men så är det. Jag har jobbat här i fem år och aldrig varit med om att vädret satt stopp, säger kaptenen Lennart Öhman.

Så här års delar färjan inte Vårbyfjärden med så många andra. Värre är det på sommaren då det är mycket fritidsbåtar och jetskis på sjön.

– Kanotister kan också vara lite luriga. En gång var det en som försvann under klaffen. Innan vi såg den på andra sidan var det inte så roligt, berättar maskinisten Janne Andersson.

En annan gång var det en kvinna som gick genom isen och räddades ombord på färjan.

– Det var en riktigt hjälteinsats av hela besättningen som var i tjänst då, säger Lennart Öhman.

Annars sker det mesta dramat nere på bildäcket. Kösystemet skapar ibland konflikter och uppe i styrhytten kan man ibland se bildörrar som slits upp av arga medresenärer. För några år sedan gick det till handgemäng.

– Den trängningen som skulle tjäna någon två minuter ledde till 45 minuter polisförhör i andra ändan. Så det blev inte en genväg hem direkt, säger Lennart Öhman.

Men överlag sköter sig passagerarna väl, tycker de. Oftast kommer missförstånden för att färjelägena är små och skyltarna är otydliga.

– Det är ju inte passagerarnas fel. Och på morgonen brukar pulsen vara lite högre än annars, säger Janne Andersson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Suveräna serieledare tar sommaruppehåll

Sport Efter halva serien spelad är Ekerös fotbollsdamer i överlägsen serieledning. – Vi är inne i ett flow just nu, säger tränaren Henrik Nilsson.onsdag 20/6 9:16

Bokhojen rullar på Mälaröarna igen

Nyheter En sommartradition är tillbaka. Den här veckan rullade bibliotekens bokhoj igen. I lådan finns allt från barnböcker till deckare.onsdag 20/6 8:42

Rena snurret på parkeringskarusellen

Nyheter Hur tänkte ni nu? En läsare hörde av sig till redaktionen med den ödmjuka frågan till sina medparkerare på Karusellplan.tisdag 19/6 15:39

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter