"Tidigare har det alltid funnits ett intresse hos staden att stötta oss, men vi märker inget av det nu." säger grundaren och teaterchefen Birgitta Sundberg. Foto: Jannie Flodman

Fria Teatern i Högdalen läggs ned

Efter 40 år som lokal teater och mötesplats åt Söderortsborna tvingas nu Fria Teatern i Högdalen stänga. De har till sista mars på sig att lämna lokalerna.

  • Publicerad 16:20, 3 jan 2020

Teaterkvarteret. Så kallades bostäderna i Högdalens centrums nya trendiga kvarter när det lanserades 2015 av byggherren Veidekke AB. Sedan dess har försäljningen gått trögt och alla hus är inte byggda.  

Chockade

Nu har huset där Fria Teatern ligger sålts och i somras dök en representant för nya fastighetsägaren upp och berättade att de vill höja hyran. Till en nivå som, enligt Birgitta Sundberg, grundare och chef för teatern, är åtta gånger högre än vad de betalar idag.

Det blev för mycket, förklarar hon.

– Vi är fortfarande lite chockade, och handlingsförlamade. Länge tänkte vi att det här kan inte stämma, vi löser det. Fast det gör vi inte. Beskedet vi fick var ”det här är nya hyran och den är inte förhandlingsbar”.

Fria Teatern firade 50 år 2019. De började som ett turnerande teatersällskap 1969 och 1979 blev de erbjudna lokalen i Högdalen, av staden. Förra året visades cirka 100 framträdanden på deras scen.

– Det här drabbar inte bara de som jobbar med föreställningarna, utan även skolor och förskolor som kommer hit och får se pjäser, Söderortsbor som vill ta del av teater och alla föreningar som hyr in sig här för olika evenemang. Vart ska de ta vägen? säger Birgitta.

"De har fått en bra deal"

Gino Ghasemi på MW Commerciellt AB, som sköter kontakterna åt den nya ägaren, ett bolag inom ADR Group, är på semester men svarar på sms: ”De har fått en deal som är långt långt under marknadshyra för området” och tillägger ”man kan inte sitta år efter år med samma hyresnivå som är mer än 15-17 år gammal. Vi har erbjudit Fria teatern vad de har rätt till, men de har avböjt”.

Den nya ägaren vill renovera huset, tillägger han: ”Vi vill behålla den kulturella inriktningen men med en fräschare fastighet”, skriver han.       

Fria Teatern kommer att drivas vidare, men i betydligt mindre format i deras lokal på Kungsholmen, där de har en liten scen.

– Vi kanske måste ordna en stor loppis för att bli av med alla saker som vi har här i Högdalen. Så sorgligt. Egentligen vill vi kämpa för att vara kvar, men vi vet inte hur, säger Birgitta.

Senast sista mars måste de vara ute. I huset finns också Studiefrämjandet Högkultur och teatergruppen Ung utan pung.

Hyreschock hotar Fria teatern i Högdalen

Fria Teatern firar 50 år – hela året

Omstritt bygge i Högdalen står still

Enormt tryck på omdiskuterade bostadsrätter i Högdalen – 400 bokningar på några sekunder

Grönt ljus för 400 nya bostäder i Högdalen

Förskola anmäld för kränkande hårklippning

Nyheter Föräldrarna: Luggen är väldigt rakt klippt så vi vet att det är en vuxen Skolinspektionen och Barn- och elevombudet har fått in en anmälan om kränkande behandling på en förskola i Skarpnäcks stadsdel. Enligt anmälarna ska deras ettåriga dotter ha fått luggen klippt mot...måndag 20/1 13:15

Nej till ordningsvakter på flera håll i Hägersten

Nyheter Staden och lokalpolisen kritiska – kräver lagändring Polisens rättsexperter säger nej till ordningsvakter på flera platser i Hägersten-Liljeholmen. Nu krävs en lagändring för att utöka vakternas befogenheter, anser staden och lokalpolisen.söndag 19/1 20:00