Rånet skedde lite före 18 under fredagskvällen. Foto: Sam Linderoth

Frias för rån mot växlingskontor – döms för penningtvätt

Totalt fem personer i åldrarna 18-25 år var misstänkta efter rånet mot ett växlingskontor i Sätra centrum i april i år. Förra veckan fällde tingsrätten sin dom. Två Sätrabor fälldes för penningtvätt, men ingen för själva rånet.

  • Publicerad 16:15, 9 nov 2017

Det var den 28 april i år som rånet mot ett växlingskontor i Sätra centrum skedde. Tre maskerade personer tränger sig in i kontoret strax innan det skulle stänga. En av dem är beväpnad, eller håller i något som liknar ett vapen, som han siktar mot väktaren.

I förhör berättar den anställde på växlingskontoret att han blev slagen med järnrör. Väktaren säger att han blev nedbrottad och sparkad i huvudet innan han fick pistolen riktad mot sig.

Växlingskontor i Sätra rånat – centrum har spärrats av

Med sig får rånarna 656 345 kronor, i olika valutor. De lämnar platsen i en Volkswagen Golf, som stulits några veckor tidigare. Efter rånet hittas bilen utbränd på Eksätravägen.

Efter rånet börjar polisen spana på en 25-årig Huddingebo och avlyssnar hans telefon. Misstankar riktas snart även mot två Sätrabor, 21 och 22 år gamla, som han har kontakt med.

Samtalen tycks handla om droger som är gömda i ett källarförråd i Sätra, i samma hus som 21-åringen bor. När polisen gör en husrannsakan där hittar de förutom tio påsar kokain även en halvautomatisk pistol, liknande den som användes vid rånet mot växlingskontoret. På vapnet hittar de även DNA som "extremt starkt" matchar den 25-årige Huddingebon.

Poserar med sedelbuntar på Snapchat

I en husrannsakan hemma hos 25-åringen hittas cannabis och kokain, 23 400 kronor, 3 165 dollar, och 2000 euro. I hans mobil finns bilder från Snapchat där mannen poserar med buntar av sedlar och en bild på sedlar och ett vapen, som troligtvis är det vapen som användes på rånet.

I förhör uppger han att pengarna kommer från födelsedagspresenter, spelvinster och besparingar. Bilden på vapnet var skickad från en kompis. Han nekar till inblandning i rånet.

Sparade kvitton

När polisen gör husrannsakningar hos den nu 23-årige Sätrabon och hans 18-årige bror hittar de över 100 000 kronor i olika valutor. Beloppet i irakisk dinar är exakt detsamma som försvann i rånet. De hittar också kvitton från olika växlingskontor.

Den äldre brodern har vid flera tillfällen fört över 10 000-tals kronor till en 25-årig kvinna i Göteborg. I förhör säger han att det var för att betala av skulder till henne. Pengarna som hittades hemma hos honom fick han i uppdrag att växla, för att slippa en skuld han hade, säger han.

Ingen döms för rånet

Trots flera besvärande bevis mot den 25-årige Huddingebon räcker de inte för att få honom fälld för grovt rån och vapenbrott, anser tingsrätten. Han fälls dock för ringa narkotikabrott och får betala böter.

Den 23-årige Sätrabon fälls för penningstvättsbrott och döms till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan. Även hans yngre bror och den 25-åriga kvinnan döms för penningtvätt, men eftersom de är tidigare ostraffade blir påföljden villkorlig dom och böter.

Den 21-årige Sätrabon i vars källarförråd drogerna och vapnet hittades döms för narkotikabrott och ringa narkotikabrott. Eftersom han suttit häktad blir påföljden villkorlig dom och böter.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.