RUSTAS. Kristineberg IP ska rustas för 160 miljoner kronor. Foto: Sacharias Källdén

Friidrottsgrenar kastas ut från Krillans IP

Kastgrenar som slängs ut och försämrade träningsförutsättningar. Upprustningen av Kristinebergs IP är ett släggkast i solarplexus för friidrotten, menar friidrottsförbundet.

  • Publicerad 10:06, 25 maj 2020

160 miljoner ska investeras för att renovera Kristinebergs IP, med start 2022, för att bland annat klara kraven för spel i damallsvenskan i fotboll. I upprustningen ingår även nya teknikytor för längdhopp, höjd, stav och kula ​​​​​​. Men hos friidrotten hoppar man inte högt av glädje för det. Tvärtom.

Upprustningen innebär även att grenar som diskus, slägga och spjut förbjuds på anläggningen eftersom den ska få uppvärmt konstgräs. Löparbanorna ska visserligen få ny beläggning, men samtidigt minskas från sex till fyra, vilket ger sämre träningsförutsättningar enligt Johan Storåkers, ordförande i Svenska Friidrottsförbundet.

– Det här kommer att slå mycket hårt och i två delar. Dels mot den befintliga verksamheten i form av att det blir svårare med träning och våra arrangemang, dels så är det svårt att växa och utvecklas som idrott med så bristande anläggningsförutsättningar som det är, säger han.

Hänvisas till planerad anläggning

Enligt honom är Kristinebergs IP den enda fullstora anläggningen i innerstan där friidrotten kan bedriva hela sin träningsverksamhet till vardags, eftersom tiden på Stadion är begränsad för träning. Storåkers uppger att staden har hänvisat till kommande planer på hall och uteanläggning i Bällsta i Västerort som ersättning, men att det ligger ett par år framåt i tiden.

– Vi är positiva till dessa satsningar, men det är inte rimligt att vi i innerstaden, med flera 100 000 människor som bor här, ska ha så begränsade möjligheter, säger han.

Idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C) vill inte kommentera kritiken i dagsläget utan hänvisar till idrottsförvaltningen.

Marina Högland, idrottsdirektör Stockholms stad, säger att processen kring omdaningen av Kristinebergs IP pågått länge och att det tidigt fattades beslut om förändringar för friidrotten. Hon bekräftar också att verksamheten för kastgrenar plockas bort från idrottsplatsen.

– Detta är känt för friidrotten, samtidigt som vi har förståelse för att föreningarna reagerar när besluten nu ska effektueras, skriver hon i ett mejl till KungsholmenDirekt, och fortsätter:

– Kristinebergs IP kommer fortsatt vara en plats för friidrott om än i mindre omfattning än tidigare.

Var ska friidrotten ta vägen tills dess att anläggningen i Bällsta står klar?

– Vi hänvisar till våra övriga idrottsplatser som i innerstaden är Stadion, Östermalms IP, Zinkensdamm. Utanför staden finns Sätra IP, Stora Mossen, Enskede IP samt Spånga IP som är en A-klassad friidrottsarena som idag inte nyttjas fullt ut.