Nya skolan? Här på Lilla Nygatan hoppas Europaskolan ta emot runt 450 elever nästa år. Foto: Elina Lundberg

Friskola flyttar in i utdömt hus

Trots att politikerna dömt ut planen att ha skola i en anrik fastighet i Gamla stan vill Europaskolan ändå flytta hit. Men trotsar skolan staden riskerar den dryga böter.

  • Publicerad 10:42, 29 nov 2017

Politikerna i stadsbyggnadsnämnden har sagt nej till Europaskolans ansökan om ett tillfälligt bygglov för att göra om en gammal fastighet i Gamla stan till skola. Friskolan har köpt ett hus på Lilla Nygatan för mångmiljonbelopp eftersom skolan måste flytta sina lokaler på Gotlandsgatan vid årsskiftet, som StockholmDirekt rapporterat om tidigare.

Bara en dryg månad före flytten står alltså grundskolan, som har runt 450 elever, i ett mycket osäkert läge. I ett mejl till StockholmDirekt har skolans ägare Anette Parts svarat att skolan “jobbar för fullt för att få fram en bra lösning”, men varken rektor eller ägare vill låta sig intervjuas om skolans framtid.

Står fast vid flyttplan

Men till utbildningsförvaltningen och till föräldrar med barn på skolan uppger rektorn att planen fortfarande är att flytta till Gamla stan, trots politikernas beslut.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Enligt stadsbyggnadskontoret har skolan i så fall den här veckan på sig att skicka in en ny ansökan om tillfälligt bygglov, för att politikerna ska kunna ta ställning till den på årets sista möte i mitten av december.

Flera kompletteringar krävs. Bland annat vill staden ha svar på hur skolan ska hantera risken för slitage på kulturella värden och hur skolan ska lösa det faktum att det inte finns en skolgård.

Om politikerna trots det står fast vid att den kulturhistoriskt värdefulla byggnaden inte är lämplig som skola eller om skolan inte hinner göra en ny ansökan i tid och skolan ändå flyttar till Gamla stan, så strider det mot husets detaljplan.

Kan straffas med böter

I dagens detaljplan slås det fast att det ska vara kontor och handel i fastigheten och att huset endast får användas på ett sätt som är “förenligt med byggnadens bevarande”. Det har politikerna hittills ansett att skolan inte är.

Om skolan flyttar utan grönt ljus kommer det att utredas av stadsbyggnadskontoret som kan straffa skolan.

– Det kan handla om en byggsanktionsavgift till exempel. Det kan också vara ett engångsvite eller ett återkommande vite. Jag kan inte nämna några summor men det är inte en kostnad som man vill ligga ute med, säger Henrik Brånstad, pressansvarig på kontoret.

Oro bland föräldrar

Bland föräldrar är oron stor, enligt Johan Renström som har två barn på Europaskolan. Han är mycket nöjd med skolan och är kritisk till att staden stoppar flytten.

– Att omhulda en byggnad till priset av att man äventyrar barnens skolgång anser jag är en total felprioritering. Att bedöma huset ur ett säkerhetsperspektiv ska man ägna sig åt men det här är bara att sätta käppar i hjulet för skolan, säger Johan Renström.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Han stöttar skolans linje att flytta till Gamla stan trots att huset dömts ut som skollokal.

– Jag tror inte det är negativ för mina barn att gå i skolan där, tvärtom. Det är naturligtvis en brist att det inte finns en skolgård, men Europaskolan är aktiva och bra på att hitta andra lösningar som gör att barnen kommer ut ändå, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.