Genrebild. Skolinspektionen stänger Svenska interkulturella skolan i Spånga. Foto: Charlotte Årling

Friskola i Spånga tvingas stänga

Allvarliga brister har uppdagats på friskolan Svenska interkulturella skolan i Spånga. Dessutom ska huvudmannen ha lämnat felaktiga uppgifter för att framstå i bättre dager. Nu tvingas skolan stänga.

  • Publicerad 11:31, 18 dec 2017

Under tillsynens gång har huvudmannen lämnat felaktiga uppgifter, tillrättalagt och ändrat uppgifter.

Runt 200 elever är inskrivna på friskolan Svenska interkulturella skolan som ligger på Kronofogdevägen i Solhem.

I dag meddelade Skolinspektionen att skolan, som bedriver både förskoleverksamhet och grundskola upp till nionde klass, måste stänga efter att flera allvarliga brister uppdagats på skolan.

– Vi bestämde oss för att göra en riktad tillsyn på skolan efter att vi fått in signaler om brister, säger Lena Högback, enhetschef på Skolinspektionen.

Under tillsynen, som gjorts de senaste månaderna, har det bland annat framkommit att eleverna inte får tillräckligt med undervisningstimmar och att de inte betygsätts korrekt. En behörig rektor saknas och utbildningen uppfattas inte heller som likvärdig eftersom flickor i årskurserna 4-9 inte har fått undervisning i simning av den behöriga idrottsläraren, utan av en obehörig lärare.

"Lämnat felaktiga uppgifter"

Dessutom ska skolans huvudman, Interkulturell Utbildning i Stockholm AB, ha försvårat Skolinspektionens utredning.

– Under tillsynens gång har huvudmannen lämnat felaktiga uppgifter, tillrättalagt och ändrat uppgifter, för att framställa verksamheten på annat sätt än hur den faktiskt bedrivs. Det har varit återkommande under tillsynens gång, säger Lena Högback.

Utöver bristerna som framkommit, saknar skolan dessutom lokaler att bedriva verksamheten i från och med den 28 december i år.

– Lokalerna sades upp i våras och huvudmannen har inte kunnat ordna nya lokaler, säger Lena Högback.

För att skolan ska kunna öppna igen måste skolan nu rätta till bristerna.

Vad händer med eleverna nu?

– Eleverna kommer att få information från huvudman i dag om beslutet. Vi har kontaktat deras hemkommuner, som är vidtalade om att de har skyldighet att ordna en plats eleverna, säger Lena Högback.

När kan de vänta sig att få en ny plats?

– Vi hoppas att eleverna ska få en ny plats när terminen börjar igen i januari. Vi tycker naturligtvis att det här är väldigt tråkigt för det elevernas skull, säger Lena Högback.

L: "Brister ska inte accepteras"

Oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L), som också är vice ordförande i utbildningsnämnden, var snabb att välkomna beslutet om ett verksamhetsförbud för skolan.

– Skolinspektionen ska inte tveka att stoppa skolor som inte ger en bra utbildning för eleverna. Kvalitetsgranskningen måste vara mycket sträng för både kommunala och fristående skolor och allvarliga brister ska inte accepteras. Undervisningen ska självklart vara likvärdig för pojkar och flickor, säger hon i ett pressmeddelande.

StockholmDirekt söker skolan för en kommentar.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Nya turer för Spångadalen – Rissneskogen bevaras

Nyheter Planen ritas om Det planerade bostadsprojektet Spångadalen som ska knyta samman Bromsten, Tensta och Rinkeby förändras. I fredags gav den grönblå majoriteten stadsbyggnadskontoret i uppdrag att göra om stora delar...tisdag 18/12 15:54

Ängby IF vill behålla tjejerna – satsar på kvinnliga ledare

Nyheter "Bra start på att få tjejer att stanna inom fotbollen" Allt fler tjejer väljer att sluta med fotbollen i tonåren. Nu vill Ängby IF satsa på kvinnliga ledare för att behålla så många som möjligt i idrotten.tisdag 18/12 15:13