Uppsagd. Här på Gotlandsgatan ligger Europaskolan idag. Om en dryg månad måste skolan flytta ut då huset ska byggas om till bostäder. Foto: Linda Gren

Friskola köpte hus som inte får byggas om

450 elever på Södermalm kan snart stå utan lokaler. En friskola ska bli bostäder och skolans plan – att flytta till en anrik fastighet i Gamla stan vid årsskiftet – har nu stoppats av staden.

  • Publicerad 09:08, 25 nov 2017

Europaskolan, en fristående grundskola på Södermalm, måste flytta från sina lokaler på Gotlandsgatan där skolan legat i tio år. Vid årsskiftet måste de cirka 450 eleverna lämna huset som ska bli bostäder.

Fastighetsägaren har en ny detaljplan och ett bygglov som tillåter att skollokalerna byggs om till ett 60-tal lägenheter. Planen är att bygget ska starta i början av nästa år.

– Skolan är uppsagd och ska flytta ut i slutet av året. Det har de vetat i flera år. Det här ska bara vara ett bostadshus. Det skulle aldrig ha blivit en skola permanent, säger husets ägare Mijac Veselin.

Köpte fastighet i Gamla stan...

Friskolans plan har varit att flytta sina elever till en gammal kontorsfastighet från 1600- och 1800-talen på Lilla Nygatan i Gamla stan. En fastighet som friskolekoncernen köpte förra året för mångmiljonbelopp.

Europaskolan har ansökt om ett tillfälligt bygglov för att bland annat bygga klassrum, matsal och nya toaletter i huset.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

"Styrelsen för skolan har med ljus och lykta sökt efter permanenta lösningar för skolbyggnad men utan att lyckas då fastighetsmarknaden är ansträngd. Inom den begränsade tidsramen fanns till slut endast Pan 1 (fastigheten i Gamla stan, reds anmärkning) som ett möjligt alternativ", skriver Europaskolan om flytten i ett yttrande till stadsbyggnadsnämnden.

...som inte får bli skola

Men igår beslutade politikerna i stadsbyggnadsnämnden att inte ge skolan rätt att göra om huset, som bedöms ha stora kulturhistoriska värden som anses påverkas negativt av ombyggnationen.

Att ha en skola här skulle öka slitaget och dessutom kräva att huset får andra lösningar för brandutrymning och ventilation som stadsbyggnadskontoret är emot.

Den gamla fastigheten lever inte heller upp till lagens krav på tillgänglighet eller kraven på utomhusyta för barnen att leka på. Någon gård finns överhuvudtaget inte. Närmsta park, Junotäppan, ligger för långt bort, anser staden.

– Det var total politisk enighet att avslå detta. Stadsmuseet och kulturinstanserna var klart emot. Det här huset fungerar inte heller som skola, säger Cecilia Obermüller (MP), ledamot i stadsbyggnadsnämnden.

Friskolan: "Totalt överraskande"

Stockholmdirekt har sökt skolans rektor på Södermalm och Europaskolans ägare Anette Parts, som enbart svarat via mejl.

– Gårdagens beslut var totalt överraskande. Byggnaden i Gamla stan har varit en skola förr i tiden dessutom och är oerhört lämplig som skolbyggnad även idag. Det skulle vara en bra lösning tills man hittar ännu bättre, skriver hon i mejlet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

På frågan om vart skolan ska ta vägen nu skriver hon att skolan "följer flera spår" och "vi jobbar för fullt för att få fram en bra lösning" men hon svarar inte på var lokalerna de tittar på ligger eller om lokalfrågan kommer att vara löst till årsskiftet. På frågan om föräldrar informerats skriver hon att de "vet om Gamla stan" och har besökt huset.

MP-politiker: "Borde ha plan b"

Cecilia Obermüller (MP) beklagar skolans situation.

– Men de borde ha en plan b. Det här är jättetråkigt och Miljöpartiet hoppas såklart att de hittar en lämplig lokal, som också har en skolgård. De får väl söka sig utanför innerstan där det är enklare, säger hon.

StockholmDirekt har sökt skolborgarrådet och stadsbyggnadsborgarrådet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.