Nya skolan Här på Lilla Nygatan ska Europaskolan ta emot runt 450 elever nästa år. Foto: Elina Lundberg

Friskola på Södermalm räddad i sista stund

Europaskolan får flytta in i en anrik fastighet i Gamla stan, trots att huset inte bedöms vara lämpligt som skola. Men frågan splittrade den politiska majoriteten.

  • Publicerad 06:46, 18 dec 2017

Europaskolan på Södermalm, en fristående grundskola med cirka 450 elever på Gotlandsgatan, måste flytta vid årsskiftet. Men en enig stadsbyggnadsnämnd stoppade deras plan, att göra skola av en kontorsfastighet från 1600- och 1800-talen på Lilla Nygatan i Gamla stan, bara veckor innan flytten.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Skolan hade då ansökt om ett tillfälligt bygglov på tio år för att göra i ordning skollokaler i huset men fick avslag bland annat för att det inte finns en skolgård, för att fastigheten inte är tillgänglighetsanpassad och för att verksamheten skulle slita på den kulturhistoriskt värdefulla fastigheten.

Nu ändrar sig politikerna i nämnden och ger skolan rätt att flytta till Gamla stan men bara i tre år. Sen ska Europaskolan flytta till Haninge.

V och MP kritiska

Stadsbyggnadsborgarrådet Jan Valeskog (S) har tidigare sagt att han tycker att fastigheten är en olämplig skola men att den får fungera som en tillfällig lösning.

Men han fick inte med sig sina majoritetskollegor i Vänsterpartiet och Miljöpartiet som krävde att bygglovet skulle återremitteras. Partierna anser att det är olyckligt att ett beslut har hastats fram och är framför allt kritiska till brister i skolans tillgänglighet.

Det faktum att skolan inte har en skolgård och istället ska ta sig till parker på rasterna är också direkt olämpligt för små barn, anser V och MP.

– Tillgängligheten är inte ordnad innan de flyttar in och det kommer att ta tid innan allt är åtgärdat. Sen känns det inte realistiskt med resplanerna för utevistelsen, säger Cecilia Obermüller (MP), gruppledare i stadsbyggnadsnämnden.

Men bygglovet godkändes alltså av alliansen och Socialdemokraterna och skolan kan nu flytta under jullovet.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.