"När jag tittar på vår skola är det ett bevis för integration", säger skolchefen på kristna Stefanskolan. OBS. Bilden är en genrebild. Foto: Sacharias Källdén

Friskola rasar mot nya förbudet

Kristna Stefanskolan i Bromma reagerar nu på skolborgarrådets utspel att stoppa religiösa friskolor från att hyra lokaler av staden. "Det är jätteallvarligt", säger skolchefen Timoteus Lind.

  • Publicerad 16:52, 5 mar 2018

Skolborgarrådet Olle Burells (S) uttalande om att inte låta religiösa friskolor få hyra lokaler av Stockholm stad väcker starka reaktioner. Timoteus Lind, skolchef och tillförordnad rektor på kristna Stefanskolan i Bromma, tycker att beslutet är "mycket allvarligt".

Stefanskolan hyr sina lokaler i Bromma av Stockholm stad, och har gjort så de senaste 20 åren. Nu undrar Timoteus Lind vad som ska hända med deras verksamhet när hyreskontraktet behöver förlängas om några år.

Stopp för religiösa friskolor i stadens lokaler

"Ser vår skola som bevis på integration"

När StockholmDirekt ställde samma fråga till Olle Burell tidigare idag sa han att han hoppas att friskolornas "sunda förnuft när de tittar på Sverige idag säger dem att det här är en typ av verksamhet som inte leder till integration"

Men det kan Olle Burell sluta hoppas på redan nu, menar Timoteus Lind.

– Vi har elever från alla världsdelar utom Oceanien och från hela Storstockholm. Dessutom från väldigt olika socioekonomiska förhållanden. När jag tittar på vår skola är det ett bevis för integration. Så när han påstår något så allvarligt som att religiösa friskolor inte bidrar till integration så undrar jag hur han har mätt det när det kommer till Stefanskolan, säger han.

Besviken

Framförallt ställer sig Timoteus Lind frågande till vilka friskolor Olle Burell tänker definiera som religiösa, det vill säga konfessionella.

– Det är inget tvång att anmäla till Skolverket att man har en konfessionell inriktning, och det är det många konfessionella skolor som inte gjort. Jag skulle kunna avregistrera Stefanskolan som konfessionell skola imorgon, säger han.

Kommer du göra det då?

– Nej det kommer jag inte göra, för jag anser att det går emot religionsfriheten.

Timoteus Lind har nu flera frågor till Olle Burell.

– Det Olle Burell säger är att anledningen till att han inte vill göra affärer med oss är bara för att vi har en kristen grund. Inte för att vi inte betalar eller har misskött fastigheten. Det är jätteallvarligt. Jag känner inte förvåning, däremot besvikelse över hur lågt man kan gå bara för att det är valår.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nej – Midsommarfirandet är inte hotat

Falskt rykte rör upp känslor i Norra Ängby Enligt ett Facebook-inlägg från Norra Ängby Trädgårdsstadsförening såg det traditionsenliga midsommarfirandet i Björklunds Hage ut att vara hotat. Men så allvarligt är inte läget, menar Carola...torsdag 21/6 13:26

Ge dig ut på sjön – utan egen båt

Sjölivet i Västerort och Järfälla som inte kostar skjortan En av alla fördelar med att bo i Västerort och Järfälla sommartid är såklart närheten till Mälaren. Stranden i all ära men ibland vill man kanske njuta av sjön utan att behöva hoppa i plurret. Här är...torsdag 21/6 12:42