Utryms. Eleverna på Europaskolan ska lämna lokalerna i Gamla stan inom ett och ett halvt år, enligt politikernas beslut. Foto: Sacharias Källdén

Friskola slängs ut från anrikt hus i Gamla stan

Efter att i flera år ha huserat på nåder i den pampiga byggnaden i Gamla stan har politikerna nu bestämt sig. Europaskolan med 450 elever måste flytta till ändamålsenliga lokaler. Men skolan vägrar ge upp.

  • Publicerad 20:00, 29 okt 2019

– Eleverna sträcker på sig här, de är stolta över den fina miljön. Huset höjer motivationen och glädjen för såväl barnen som lärarna, säger Matthew Ouellette, rektor på Europaskolan.

Vi befinner oss i ett pampigt gammalt bankpalats från år 1860, signerat A.O. Wallenberg. Senast tjänade byggnaden som huvudsäte för modeföretaget Acne. Men sedan 2017 har huset fyllts av barnspring och matteböcker. Detta efter att Europaskolan, som tidigare huserade vid Skanstull, blev utkastade ur sina lokaler och fick ett tillfälligt bygglov för att bedriva skola här istället.

Sedan dess har skolan kämpat för att få vara kvar permanent. Något som politikerna nu avslagit. Skolan med dess 450 elever har nu ett och ett halvt år på sig att flytta.

– Vi har vridit och vänt på alla stenar för att hitta en lösning men det är helt enkelt inte förenligt med gällande regelverk eftersom de bland annat saknar skolgård. Vi behöver följa de lagar och regler som finns, säger stadsbyggnadsborgarråd Joakim Larsson (M).

Trivs. Eleven Herdina Negassi, 14 år, uppskattar de fina lokalerna: "Många som kommer hit säger "oj, är det här en skola?!". Den är så fin att folk tror att den måste vara till för något annat. Foto: Sacharias Källdén

Maffigt. Interiören i den blåklassade byggnaden är långt ifrån vad de flesta nog föreställer sig när de hör ordet "skolkorridor". Foto: Sacharias Källdén

Förutom att skolan saknar skolgård uppfylls inte heller kraven på tillgänglighet. Staden uppfattar också att verksamheten sliter på den kulturhistoriska byggnaden.

Men Europaskolan har inga planer på att flytta. Istället förbereds nu ansökan för ytterligare ett tillfälligt bygglov.

– Vi har genomfört en rad tillgänglighetsåtgärder och åtgärder för att inte slita på byggnaden. Jag förstår inte Stadsmuseets motivering, att elever måste flytta från en skola för att miljön är för fin. Ska barn inte få ha det fint? säger rektor Oullette.

Vill göra om gränd till skolgård

Eftersom skolgård saknas har skolan istället en längre rast per dag på 60 minuter, då man gör utflykter till parker. Det duger dock inte, enligt regelverket.

Rektor Matthew Ouellette. Foto: Sacharias Källdén

Klassrum. Foto: Sacharias Källdén

Om skolan skulle få permanent tillstånd nämner rektorn flera alternativ: att en skolgård upprättas på taket – alternativt att Lejonstedts gränd, invid husknuten, får räknas som skolans friyta.

– Man skulle kunna lägga en gummimatta och göra en popup-park hela vägen ned till tunnelbanan, det skulle kunna bli ett lyft för hela Gamla stan och nyttjas av alla, säger han.

Men Joakim Larsson (M) sågar den idén.

– Det tidsbegränsade lovet är till för ett tillfälligt behov. Jag har svårt att se hur det skulle bedömas som lämpligt att upplåta gatumark i Stockholms medeltida stadskärna som friyta för en enskild verksamhet. Europaskolan har haft ett och ett halvt år på sig att hitta alternativ och jag hoppas man använder resterande tid till att finna en långsiktig lösning på annan plats.

"Vi behövs här"

Tidigare har det varit tal om att skolan skulle kunna flyttas till Haninge, något som inte är aktuellt idag. Matthew Oullette säger att skolan för "positiva samtal" med alternativa lokaler innanför tullarna. Men fajten om kulturkåken på Lilla Nygatan fortsätter.

– Gamla stan behöver oss. Ska en stadsdel leva behövs springande barn och verksamhet för de människor som faktiskt bor här.

Död gränd eller skolgård? Det finns potential för Lejonstedts gränd, som sträcker sig mellan Stora Nygatan och Munkbrogatan vid Mälartorget, tycker rektorn. Foto: Sacharias Källdén

Skolmatsal. En skolgård skulle också kunna byggas på taket ovanför matsalen, även om det vore synd på ljusinsläppet tycker rektorn. Foto: Sacharias Källdén

Kan hanka sig fram på tillfälliga bygglov – i 15 år

Europaskolan är en fristående grundskola med 450 elever i årskurs 1-9.

Skolan tvingades flytta från Gotlandsgatan år 2017 eftersom lokalerna skulle bli bostäder. De ansökte de om ett tillfälligt bygglov för att anpassa Gamla stan-huset för skolverksamhet. Bygglovet fick avslag, de fick dock flytta in med ett tillfälligt bygglov på tre år.

Europaskolan gjorde en ny ansökan, denna gång om permanent bygglov, vilket fått avslag i stadsbyggnadsnämnden.

Skolan kommer nu ansöka om ytterligare ett tillfälligt bygglov på tre år.

Maximalt kan tillfälliga bygglov för skolverksamhet ges i femton år.

Blåklassad. Fastigheten består av två byggnader som byggdes samman 1890. En del har sitt ursprung från 1600-tal då det Lejonsköldska Säteshuset uppfördes som privatbostad. Den andra delen uppfördes under mitten av 1800-talet i form av ett bankpalats. Fastigheten är blåklassad vilket innebär att den har ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde. Fastigheten ligger inom området för kulturreservat och riksintresse samt inom särskilt värdefullt område. Foto: Sacharias Källdén