Nytt. Efter flera år med restaurangverksamhet kan skola bli framtiden för den klassiska lokalen Backstugan i Gamla Filmstaden. Foto: Jonas Månsson

Friskola tar över klassisk kvarterskrog i Solna

Klassiska restaurangen Backstugan har ny ägare. Nu finns planer på att etablera både hantverkslokal och en friskola.

  • Publicerad 16:54, 21 jan 2020

Långsiktigt tycker jag läget är fantastiskt för en internationell skola och behovet finns

I slutet av december slog dörrarna igen för den klassiska restaurangen Backstugan i området Gamla Filmstaden.

Ny ägare till fastigheten är Europaskolan som till en början planerar att fortsätta bedriva restaurangverksamhet, i alla fall på helger. Måndag till torsdag ska det istället vara ett hantverkshus (se faktaruta).

Precis som namnet antyder driver nya ägaren huvudsakligen skolor, bland annat i Vasastan och Gamla stan. Det ser Anette Parts som en möjlighet även i den nyköpta lokalen, men poängterar att det är tidigt i processen.

– Långsiktigt tycker jag läget är fantastiskt för en internationell skola och behovet finns, men det är inget man kan fixa fort. Vi måste ansöka om ett nytt tillstånd hos Skolinspektionen, ansöka om planändringen och så vidare, säger hon.

Kan driva restaurangen själva

När det gäller restaurangen ser Anette Parts flera lösningar. De förra ägarna tillfrågades, men avstod från att fortsätta på helger.

– Vi har restauranger i de lokaler där vi har skolor. Vi har samtalat med dem om att driva verksamhet även i Backstugan. Det finns även en möjlighet att ha catering där, eller så provar vi själva att driva den, säger hon.

Anette Parts ser inga konstigheter med att ett skolföretag skulle driva restaurang.

–  Vi vet inte innan vi har provat. Det kanske inte är vår grej, men då har vi i alla fall provat. Jag tycker att man ska testa saker, säger hon.

Tror på en skola

Samtidigt tror hon att det finns ett stort intresse för en internationell skola i Solna.

– Cirka 30 procent av våra elever i Vasastan kommer från Solna och 10 procent från Sundbyberg, säger hon. 

Europaskolan har ansökt om bygglov hos Solna stad för att bedriva skolverksamhet för yngre barn i Backstugans lokaler. Sammanlagt ska det röra sig om ungefär 120 elever och tanken är att fokusera på språkundervisning.

Alessandra Wallman, chef på barn- och utbildningsförvaltningen i Solna stad, känner till Europaskolan, men vill inte kommentera om de skulle vara aktuella att få etablera sin verksamhet i Solna.

– Vi brukar ta ställning först när vi har fått ett underlag att yttra oss om från Skolinspektionen, säger hon.

När ett sådant har inkommit görs en helhetsbedömning av situation och behov.

– Utifrån det underlag som kommer in gör vi en bedömning av bland annat befolkningsprognos och upptagningsområde, det är många olika parametrar, säger hon.

Senast sista januari ska Europaskolan ha skickat in ansökan till Skolinspektionen, sedan tar det omkring ett år att få besked.

Vad händer om ni inte får bygglov?

– Det får vi i så fall ta när det kommer. Det är svårt att veta innan besked har kommit, säger Anette Parts.

Faktaruta: Gamla Filmstaden

Precis vid Näckrosens tunnelbanestation ligger området Gamla Filmstaden. De tär klassisk svensk filmmark som i år firar 100 år, vilket ska firas i april.

Genom åren har omkring 400 filmer skapats i ateljéerna på området. Bland de som medverkat i filmerna finns Sickan Carlsson, Hasse Alfredson och Tage Danielsson och Greta Garbo.

I samband med vårens jubileum väntar filmfestival och fotoutställning.

Källa: Filmstadens samfällighetsförening.

Blir hantverkshus

Planen är att föreningar och privatpersoner ska kunna hyra in sig i lokalen påt timme för att bedriva olika verksamheter som sysslar med hantverk där. Exakt hur detaljerna blir är ännu inte klart men tanken är att dra i gång april. Först ska bland annat el, larm och internet lösas.

Stockholm Direkt