RASAR. Elever på Sjölins gymnasium på Södermalm rasar mot Academedias beslut att ta in ännu fler elever i de redan trånga lokalerna. Foto: Linda Gren

Friskoleelever rasar mot överfull matsal

"Helt omöjligt" säger elever om beskedet att Academias skola Vittra Sjöstaden ska flytta in på Vittra Södermalm – där det redan i dag är så trångt att elever tvingats använda brandsläckare som matbord.

  • Publicerad 06:45, 15 dec 2017

Som StockholmDirekt tidigare rapporterat planerar Academedia att stänga grundskolan Vittra Sjöstaden, för att istället flytta de 104 eleverna till Vittra Södermalm. Men elever på Sjölins gymnasium, som ligger i samma byggnad som Vittra Södermalm, menar att det redan nu är alldeles för trångt i de gemensamma utrymmena på skolan.

Situationen på skolan har kraftigt förvärrats av att Academedia till höstterminen i år tog in en helt ny gymnasieskola, Prosivitas, med 90 nya elever, menar eleverna.

"Snålar på allt"

– Matsalen är så fullpackad att man inte hittar plats, det hjälper inte att de lagt lunchen jättesent för vissa och jättetidigt för andra. De som har det bra ställt äter på restaurang istället, men de andra då? säger en medlem i elevrådet, och fortsätter:

– Man märker verkligen att de vill tjäna pengar genom att ta in så många de kan och snåla på allt, utan att tänka på elevernas bästa. Att ta hit ännu fler går inte, det är helt omöjligt.

– Jag har till och med använt en brandsläckare som matbord för att kunna äta. Det fungerar verkligen inte, säger en annan elev i tredje ring.

Vittra friskola i Hammarby sjöstad stänger ner

Paula Hammerskog, pressansvarig på Academedia, medger att det har varit trångt i matsalen under vissa tidpunkter. Därför kommer man till vårterminen att göra om klassernas lunchscheman.

– Rektorerna för de olika skolorna kommer se över hur man kan lägga upp det på ett bra sätt så att eleverna inte krockar med varandra. Vi har en stor matsal som tål många elever, så jag övertygad om att vi kommer klara det.

Borde ni inte ha gjort det tidigare?

– Det har vi gjort men vi behöver göra det grundligare, se över hur lång tid eleverna äter i snitt, så att det inte blir stressigt och trångt. Elever ska självklart inte äta på brandsläckare, det är inget som kommit till min kännedom men jag kan inte tänka mig att det är en utbredd upplevelse, säger Paula Hammerskog.

S-toppen vill stoppa friskolans stängning

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.