PLANER. Per Ronnevik är vd på fastighetsbolaget Nystad som planerar bygga två friskolor där Ekebyhovsskolan står i dag. Foto: Sacharias Källdén/Nystad

Friskolor kan ta över när Ekebyhovsskolan flyttar

Två nya skolor planeras byggas på tomten där Ekebyhovsskolan nu ligger. Det är Engelska skolan och Birkaskolan som ska flytta in.

  • Publicerad 11:30, 24 mar 2020

Vi jobbar för att de nya skolorna ska kunna stå färdiga 2023 och 2024 men mycket kan hända.

Internationella Engelska skolan (IES) och Birkaskolan vid Tappström kan båda få flytta in i två nya skolor som planeras byggas vid Ekebyhov.

Planen är att bygga två nya skolbyggnader på platsen där Ekebyhovsskolan står i dag. De nya skolorna planeras vara klara till höstterminen 2023 respektive 2024. Bygget av de nya skolorna är kopplad till tidsplanen för den nya skolan vid Bryggavägen, eftersom det är dit den nuvarande Ekebyhovsskolan ska flytta.

– Avsikten är att vi köper den fastighet där den nuvarande skolan ligger. När de sedan har flyttat till den nya skolan så är planen att vi utvecklar två nya skolor, säger Per Ronnevik, vd på fastighetsbolaget Nystad.

Ekebyhovs förskola kommer ligga kvar, men intill den är det tänkt att bli två nya skolbyggnader. Till den ena planeras Birkaskolan flytta och till den andra planerar eventuellt Engelska skolan etablera sig.

– Sådan är planen. Det känns väldigt roligt att få jobba med Birkaskolan och IES och jag vet att Birkaskolan även utreder om de eventuellt ska kunna öka och ta emot fler barn. Engelska skolans önskemål är en skola med ungefär 600 barn, från förskoleklass till nian, säger Per Ronnevik.

Tidigt skede

Förra veckan fattades beslutet av kommunstyrelsens arbetsutskott om att kommunen och fastighetsbolaget Nystad ska ingå en så kallad avsiktsförklaring om köpet av tomten och bygget av de nya skolorna. Men fortfarande är projektet i ett tidigare skede.

– Vi jobbar för att de nya skolorna ska kunna stå färdiga 2023 och 2024 men mycket kan hända. Än så länge ser vi hoppfullt på tidsplanen och vi är angelägna om att det ska ske och jobbar intensivt med detta. Men att den nya skolan vid Bryggavägen byggs är en förutsättning för vårt bygge, säger Per Ronnevik.

Nya skolor

Birkaskolan är en montissoriskolan som ligger vid Tappström. Den har i dag cirka 340 elever.

Internationella engelska skolan är en friskolekoncern med skolor i hela landet. Skolan som planeras på Ekerö kommer ha cirka 600 barn.

Den nya skolan som planeras byggas vid Bryggavägen dit Ekerbyhovsskolan kommer flytta ska ha plats för runt 900 elever.

Planen för den skolan har varit ute på samråd och nu ska de synpunkter som kommit in läggas till det slutgiltiga planförslaget.

När det är klart kommer det ställas ut, både på kommunens hemsida och på biblioteket i Ekerö centrum.

Visa merVisa mindre

De hoppas att fågelskådning ska få ett uppsving på öarna

Nyheter Lokala fågelskådarna vill locka nya medlemmar Corona ställde in det planerade 20-årsjubileumet för Mälaröarnas ornitologiska förening. Nu tror föreningen att samma virus möjligen kan locka fler intresserade att börja fågelskåda.fredag 3/7 13:07

Ekerö kommun trotsar beslut om hemtjänst

Nyheter "Slår hårt mot oss anhöriga" Regeringen lämnade nyligen beskedet att kommuner inte får neka sommargäster hemtjänst. Trots det vägrar Ekerö kommun att ge sommargästen Lennart Stridsberg, som vanligtvis bor på Södermalm, den hjälp...fredag 3/7 11:14

Nu ska polisen bli mer synlig på öarna

Nyheter Stängd mötesplats. Polisen lämnar kommunhuset Efter fyra år läggs polisens kontaktpunkt Ekerö ner. I stället för en fast plats i kommunhuset väljer polisen att söka sig ut för att synas mer utomhus på öarna.måndag 29/6 11:36

Sport

    Senaste numret

    Gilla oss på Facebook

    Stockholm Direkt