FÖRETAGARE. Hasse Ure har drivit frisörsalonger i Stinsen i 24 år och vill inte lämna centrumet. Foto: Pauline Cederblad

Frisören fortsätter kämpa i ett tomt Stinsen

En handfull företagare kämpar vidare i det näst intill tomma Stinsen. Hasse Ure har drivit frisörsalonger här i 24 år och gör allt han kan för att vara kvar så länge som möjligt. – Det är som att de tar ifrån mig mina barn när de tvingar mig stänga.

  • Publicerad 08:49, 11 feb 2019

Det är som att de tar ifrån mig mina barn när de tvingar mig stänga.

När Magnolia bostad köpte Stinsen och presenterade sina planer på att riva köpcentrumet och bygga bostäder kom det som en chock för Hasse Ure. Via media fick han veta att han skulle bli tvungen att lämna Stinsen som varit hans arbetsplats i 24 års tid.

Stinsen hade sedan tidigare tappat många hyresgäster. Lagom tills dess att Sollentuna centrum var färdigrenoverat och erbjöd hyresrabatter för att locka till sig företag ville den förra ägaren av Stinsen höja hyrorna. Flera valde då att flytta. Vissa blev enligt Hasse utköpta.

Nyheten blev dödsdomen

Men det var när nyheten om de nya planerna för Stinsen publicerades som dödsdomen kom på riktigt.

– Efter den dagen blev det riktigt tufft. De flesta trodde att Stinsen skulle stänga på en gång. När jag sprang in i kunder på andra ställen så blev de förvånade när jag sa att vi fortfarande var kvar och skulle vara det i flera år till, säger Hasse Ure.

Han önskar att Magnolia hade väntat med att presentera planerna på att riva centrumet.

– De har skött allting väldigt dåligt. De skulle ha väntat med att presentera byggplanerna och låtit centrumet leva vidare. Det är klart att de flesta sökte sig bort. Men jag kunde inte bara lämna. Stinsen är som mitt hem.

Sedan har det blivit allt tuffare för de hyresgäster som funnits kvar. I oktober 2018 infördes rekommenderade öppettider, och flera hyresgäster hade då öppet färre timmar, eller helt stängt vissa dagar.

– Det var för att underlätta för hyresgästerna eftersom besöksantalet i Stinsen har minskat kraftigt. Majoriteten av hyresgästerna önskade just rekommenderade öppettider istället för minimiöppettider, säger säger Dennis Söderlund, affärsutvecklingschef på Magnolia bostad.

– För mig blev det riktigt dåligt. Det påverkar såklart de andra hyresgästerna om restauranger är stängda vissa dagar. Centrumet blir ju ännu mer dött, tycker Hasse Ure.

TOMT. Ures salong är obemannad efter att en anställd sagt upp sig på grund av kylan. Foto: Pauline Cederblad

Kallt inomhus

Sedan besökarantalet har sjunkit har det också blivit kallare i lokalerna. Hasse Ure har felanmält temperaturen flera gånger de senaste åren. När Vi i Sollentuna träffar honom i lokalen behåller vi båda jackorna på. De små värmefläktar Magnolia ställde in för några veckor sedan hjälper föga, menar han.

– Jag gör rätt för mig och betalar hyran. Jag vill att fastighetsägaren ska göra rätt för sig också. Ofta är det mellan 15 och 16 grader nu på vintern.

Ures salong ligger närmare entrén och är ännu kallare. Den ska stängas i slutet av september när kontraktet löper ut. Nu står salongen obemannad.

– Tjejen som jobbade där var väldigt duktig, men klarade inte av att det är så kallt och sa upp sig. Flera andra har också gjort det och jag själv är sjuk mycket.

Magnolia bostad håller dock inte med.

– Mätning av inomhustemperaturen i butik är uppmätt vid samtliga tillfällen som hyresgästen har felanmält. Mätningar är även gjorda vid tillfällen däremellan. Temperaturen har varit inom rekommenderat värde. Trots detta har fläktar placerats i lokaler för att tillmötesgå hyresgästen, säger Dennis Söderlund.

Avtal till 2022

Som mest har Hasse drivit fyra salonger i Stinsen samtidigt. Då hade han tio anställda. Idag är de bara tre.

Nu går hyresavtalen ut ett efter ett. Sauvko, den stora salongen på bottenvåningen, tvingas han stänga i slutet av juni.

För salongen Rinse på övervåningen har han längst hyresavtal, för hela 2021. Men den ligger mer avlägset och sedan några dagar har fastighetsägaren stängt av fyra av rulltrapporna – bland annat de som är närmast Rinse.

– Eftersom få nyttjar dessa rulltrappor idag har vi beslutat att av miljömässiga skäl och trygghetsaspekter att stänga av automatiken. Alla plan i centrum nås av andra rulltrappor, hissar och trappor på ett flertal ställen som är väl skyltade till, säger Dennis Söderlund.

Även om Stinsen förlorat större delen av sina besökare har Hasse Ure trogna kunder och vill vara kvar.

– De vill ta ifrån mig mina fungerande företag. Det är som att de tar ifrån mig mina barn när de tvingar mig stänga.

Samtidigt är han kritisk till löftena om att Sollentuna vara en företagsvänlig kommun.

– Om det varit det så skulle de ha ställt krav på Magnolia att vara rädda om verksamheterna som fanns här. Det här har slagit otroligt hårt mot många småföretagare.

KALLT. Magnolia har ställt ut en antal fläktar för att hålla värmen uppe, men de räcker inte tycker Hasse. Foto: Pauline Cederblad

MER Stinsen

Stinsen invigdes år 1995 och var då ett topmodernt och välbesökt köpcentrum. Idag finns bara en handfull butiker kvar.

Magnolia bostad köpte Stinsen i december 2016 för 700 miljoner kronor. Den tidigare ägaren betalade 1,3 miljarder kronor för centrumet.

Ungefär 1200 bostäder planeras uppföras på tomten där Stinsen ligger.

ÖDE. Bara en handfull företagare finns kvar. Foto: Pauline Cederblad

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Här firas en jul för alla i Sollentuna

Nyheter "Man behöver inte skrämmas eller dra sig för att komma" Julafton är inte bara Kalle Anka, mat och yviga barrträd. Det är även en helg då ensamheten blir påtaglig för många. Anna Runesson och Peter Holstad är två Sollentunabor som arbetar för att fler ska...fredag 6/12 16:30

Kvinna i 40-årsåldern misstänkt för grovt narkotikabrott

Nyheter "Det är elva häktade i samma ärende" säger åklagaren. En kvinna i 40-års åldern från Sollentuna har häktats för synnerligen grovt narkotikabrott. Elva personer misstänks i samma ärende, meddelar åklagaren.fredag 6/12 15:28

Arena Satelliten firar 10 år

Nyheter "Vi har strävat efter bästa möjliga aktivitetshuset för alla" På torsdagen bjöds det på bubbel och snittar på Arena Satelliten för att fira att ungdomshuset fyller tio år.fredag 6/12 14:47
Stockholm Direkt