Malin Edholm är en av totalt cirka 1300 frisörer som skaffat den nya licensen, som visar på att hon har den utbildning som krävs. Foto: Michael Toll

Frisörer vill få bort oseriösa hårklippare – inför licenser

Frisörbranschen behöver regleras. För att få bort oseriösa folk som klipper införs det en licens som alla utbildade frisörer kan ansöka om.

  • Publicerad 10:49, 27 okt 2016

Idag kan vem som helst driva salong och klippa hår. Du behöver i stort sett bara en sax och en stol (och bra munläder?) för att kunna ta emot kunder. Det här vill nu frisörernas yrkesnämnd, FYN, ändra på.

– Det finns många oseriösa aktörer i branschen och vi har i flera år arbetat för att hitta ett system som reglerar detta, säger Ulrika Emanuelsson, utbildad frisör med ansvar för licensarbetet på FYN.

Vill se ändring i lagen

Målet är att på sikt driva igenom en lagändring, att det ska krävas en licens för att kunna arbeta som frisör eller driva en egen salong. Licenserna är ett första steg.

– Vi har tittat på hur taxibranschen har gjort. Frisörlicenserna påminner mycket om ett körkort eller ett taxikort, säger Ulrika Emanuelsson.

Varannan frisör inte utbildad

Idag finns det omkring 25 000 verksamma frisörer i landet, varav hälften inte har den utbildning som krävs. Arbetet med licenser har pågått en tid och hittills har närmare 1 300 godkända frisörlicenser delats ut. En av de som var först ut att skaffa licenskortet var Malin Edholm som arbetar som trainee på Björn Axen, Birger Jarlsgatan.

– Jag tycker det här är en jättebra grej. Man visar kunden att man har den utbildning som krävs. Det är precis som andra hantverksyrken. Man måste visa kunden att man har behörighet, säger hon.

Hennes kund för dagen håller med.

– Att frisörer inför licenser känns väldigt bra. Då kan man som kund vara säker på kompetensen, säger kunden som vill vara anonym.

Kan vara farligt

Ett problem med dagens regelverk att alla som har en salong kan köpa in kemiska preparat och färga hår, utan att egentligen ha någon som helst kunskap. Och det är inte bara färgen som kan bli fel.

– Det kan vara direkt farligt. Blandar man inte rätt kan man få utslag på huden, allergier och skada håret, säger Ulrika Emanuelsson.

Under hösten har Frisörernas yrkesnämnd åkt runt på en "licensturné" för att informera frisörer om den nya licensen. Nästa steg är att nu sprida informationen till alla konsumenter.

Malin Edholm, frisör på Björn Axén. Foto: Michael Toll

Så här ser frisörernas nya "körkort" ut. Foto: Michael Toll

Frisörernas egna körkort

Licensen utfärdas som ett körkort med bild, namn samt ett unikt licensnummer. På körkoret kommer det också framgå vilken behörighet frisören innehar.

A-Godkänt delprov

B-Gesällbrev

C-Mästarbrev

D-Seriöst företagande

E-Yrkeslärare

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.