Joanna Wase har tagit över sin pappas salong i Mörbybacke. Foto: Hege Hellström

Frisörsalongen i Mörby där tiden stått stilla

Vad döljer sig bakom den gammeldags frisörskylten precis utanför Mörby centrum? Vi gick in i salong Min far och jag och mötte ägaren Joanna Wase. Här berättar hon om sig själv och salongen.

  • Publicerad 15:10, 7 dec 2018

"Min pappa Janne Högman öppnade salongen 1962 i Mörbybacke. Det var den första herrfriseringen i området och den ende konkurrenten var hans far, Olle Högman, som 1930 öppnade en frisersalong i Café Villan vid Nora torg.

1962 fanns inte Mörby centrum, det var bara Ica. Sedan kom Systembolaget, det var jättebra för pappa.

När jag gått ut nian tyckte jag att det var tråkigt med sommarlov och frågade om jag fick jobba hos pappa. Han visade hur man klipper. Jag lärde mig yrket hos honom, men han var bara herrfrisör, så jag fick gå i skola för att lära mig bli damfrisör.

Det var inte självklart att ta över salongen, jag har jobbat på bank och som dekoratör, men när jag fick barn var det bekvämt.

"Inredningen är kvar sedan 1962, pappa renoverade då", säger Joanna Wase. Foto: Hege Hellström

"Jag vill inte ändra den, jag tycker att det är jättefint". Foto: Hege Hellström

Det är roligt att vi har sådan bredd på kunderna, de är från ett år till 98 år. Vi har många trevliga stamkunder, en del har gått här sedan 1962.

Det roligaste med frisöryrket är att få träffa alla härliga människor. Man lär sig att möta olika personer, man blir väldigt anpassningsbar. Vad som är roligast med själva hantverket? Att klippa, tycker jag. Att göra det bästa av håret och inte förutsätta att alla fönar. Jag är själv jättelat, det ska vara enkelt. Men löshår är lite för pilligt för min smak.

Det svåraste med att driva salong är att göra förändringar. Pappa hade bara drop-in, men vi försöker ställa om till bokningar. Kunderna är nog lite bortskämda med att vi alltid haft tid, men nu måste de ringa. Det kan vara att vi tappar några kunder. En annan svår sak är när kunder har orimliga förväntningar. Det är lite känsligt.

Lilla pappa, jag saknar honom. Han var här mycket även när jag tagit över, han var lite vaktmästare och gick runt och fixade.

Inredningen är kvar sedan 1962, pappa renoverade då. Jag vill inte ändra den, jag tycker att det är jättefint."

Fasadskylten påminner även den om en svunnen tid. Foto: Hege Hellström

Personligt

Namn: Joanna Wase.

Ålder: 51 år.

Bor: I västra Danderyd.

Gör: Driver salongen Min far och jag i Mörby centrum.

Familj: Man och två döttrar, 16 och 18 år.

Fritidsintressen: Tennis, laga mat, goda viner, träffa familj och vänner.

Drömmer om: "Att skaffa hund. Nu när barnen inte vill bli kramade längre vill jag ha någon att gosa med. Jag kan ju inte pussa på min man hela tiden, det blir ju konstigt."

Har alltid i kylskåpet: Gruyère.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Äldreboendets nya medarbetare: Robotsälen

Nyheter "Om du är mjuk och klappar den så ger den ifrån sig fina ljud" Gos med robotsäl och en virtuell cykeltur i de boendes gamla kvarter. Det är två av de tekniska metoder som ska öka livskvaliteten för de äldre på Attundagården.fredag 22/3 15:58

De bor — i ett växthus

Nyheter Naturhuset i Brottby som lagrar energi 145 kvadratmeter inomhusyta och 275 kvadratmeter utomhus. Ja, så stort blir det när man bor i ett växthus. Kanske har du sett familjen Wallentinus-Pettersson spektakulära boende i Sundby, Brottby?...fredag 22/3 15:36