Får gå kvar. Lisa och Axel Åkerblom har fått besked: Fritidsträffen blir kvar. Foto: Privat

Fritids för funktionsnedsatta blir kvar i Enebyberg

Nu kommer politikerna med besked om Träffpunkt Enebygerg. LSS-fritidset blir kvar, liksom senioreverksamheten. Hur det blir med ungdomsgården och öppna förskolan är däremot inte klart.

  • Publicerad 11:33, 2 okt 2019

Enligt ett förslag från tjänstemännen på kultur- och fritidsförvaltningen skulle seniorverksamheten, fritidsgården och öppna förskolan flytta in i biblioteket i Träffpunkt Enebyberg, medan fritidset för barn med funktionsnedsättning skulle flytta helt. Det på grund av sparkraven som finns på alla förvaltningar i kommunen.

Nedläggning av Träffpunkten kan drabba barn med särskilda behov

När politikerna sammanträdde under gårdagen deltog flera i en protestmarsch vid Djursholms slott, och ett möte mellan politiker och föräldrar till barnen med särskilda behov som går på fritids ägde rum i måndags.

Men innnan förslaget skulle upp i nämnden hade majoriteten kommit överens: det går inte att göra så stora neddragningar när det gäller träffpunkten i Enebyberg.

– Det kunde jag berätta för alla som kommit till slottet för att demonstrera. Den neddragningen som skulle göras enligt förslaget kunde vi inte göra. Det skulle bli total obalans jämfört med vad vi gör i övriga kommunen. Det kändes bra för egen del att backa från det här, säger Robert Nibelius (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Nu är beskedet att seniorer och LSS-fritids definitivt blir kvar. När det gäller fritidsgård och öppna förskolan är dock läget osäkert.

– Om fritidsgården blir kvar kan jag inte svara på. Alla verksamheter i Träffpunkt samverkar, säger Robert Nibelius.

Ni har ju ett sparkrav, vad ska ni göra nu?

– Det får bli nästa fråga. Jag kommer att behöva utöka vår budgetram för att kunna hantera det här, det är en formell process som jag inledde i går. Från kommunperspektiv får vi titta på var tar vi de pengar som måste tillföras vår nämnd.

Glädjebesked

En som är överlycklig är Lisa Åkerblom, mamma till Axel Åkerblom, 14, som har en funktionsnedsättning. När beskedet om att hans fritids kanske skulle stänga kom var Lisa Åkerblom mycket bekymrad och sade att ”verksamheten har förändrat familjens liv”.

– När jag fick veta att fritidsträffen blir kvar var det bara ”wow”. Jag började gråta och sedan ringde jag runt till de andra föräldrarna som var helt lyriska, säger Lisa Åkerblom.

Hon berättar att föräldrarna gjort klart för politikerna hur det är att leva med ett barn med särskilda behov.

– De här barnen har inga fritidsverksamheter, ingen idrott, inga kompisar. Vi kämpade på för att förklara hur de här barnen har det, säger Lisa Åkerblom.

Hon tror att mötet med föräldrarna och den protestmarsch som gjorts för att behålla övriga delar av Träffpunkt Enebyberg har hjälpt till.

– Jag kunde inte tro det när jag fick beskedet att vårt fritids blir kvar. Det är overkligt, säger Lisa Åkerblom.

Förslag: Ungdomsgården i Enebyberg läggs ned

Stockholm Direkt