Mindre schack. Fritids drar ner på öppettiderna. Ulla Hurtig Nielsen säger att föräldrar som är missnöjda ska ta det med sitt fritids. Bilden till vänster är en genrebild. Foto: Mikael Andersson/Danderyds kommun

Fritids i Danderyd drar ner på öppettiderna

Fritidshemmen i Danderyd får kortare öppettider. Från och med augusti kommer de att stänga klockan 17.15.

  • Publicerad 16:32, 28 maj 2019

I höst, från och med den 5 augusti, inför Danderyd att fritidshemmen, för barn i förskoleklass upp till 13 år, stänger klockan 17.15, vilket innebär kortare öppettider.

Det är utbildningsförvaltningen och rektorerna som fattat beslutet om de ändrade öppettiderna, eftersom kommunstyrelsens produktionsutskott krävt 50 timmars öppet på fritids mot dagens 52,5 timmar.

Och det ska vara ett tjänstemannabeslut, enligt Ulla Hurtig Nielsen (M), ordförande i kommunstyrelsens produktionsutskott. Politikerna har inte varit involverade i beslutet.

– Det är så det ska vara, det är förvaltningen som är experter. Jag är alltid beredd att lyssna till klagomål och synpunkter och är det ett beslut som många tycker är fel ber vi förvaltningen och rektorerna att fundera över om de ska ändra sina tider, säger Ulla Hurtig Nielsen.

Föräldern Sandra Nordenborg är kritisk mot beslutet. Hon har barn att hämta efter jobbet på två olika håll i Danderyd.

– Det blir jättetokigt, jag jobbar till 17.15 och ska hämta på två ställen. Innan har det varit öppet till 18. Jag tycker inte att jag har konstiga arbetstider, en normal arbetstid är ofta till fem och hur ska den som jobbar i stan hinna, säger Sandra Nordenborg, och fortsätter:

– Det känns inte som att man möter behoven som föräldrarna har. Jag jobbar själv på en skola och vid 17.30 är det ett 40-tal barn kvar. Det är inte så att öppettiderna inte behövs.

De nya öppetiderna på fritids blir 07.15 till 17.15.

Danderyd Direkt har sökt bildningsdirektör Johan Harryson, högsta tjänsteman på utbildningsförvaltningen.

Fritidshem

Danderyds kommun erbjuder fritidshem för elever i förskoleklass, upp till vårterminen då de fyller 13 år. Eleverna kan besöka fritids före och efter skolan, och under loven.

Källa: Danderyds kommun

Vittne stoppade rattfyllerist – tog bilnycklarna

Nyheter Föraren körde vårdslöst i Täby Ett vittne grep in och stoppade en förare efter vårdslös körning på en parkering.onsdag 10/7 13:53

Klart: Kommunen får ha kvar Nova-lokalen

Nyheter Blir inget klättercenter Nu står det klart att kommunen får fortsätta hyra Novas nuvarande lokaler på Tellusvägen – åtminstone ett år till. Planen är att ha idrott och kultur för grundskoleelever där.fredag 5/7 15:00
Stockholm Direkt