Foto: Arkivbild

Fritidsgård ska öppna på prov i Sätra

Under flera år har försök gjorts att öppna fritidsgård för ungdomar mellan 16 och 19 år i Sätra. Enligt styrande politiker blir det nu av. I alla fall på prov.

  • Publicerad 10:31, 19 sep 2019

Lena Ölander är boende i Sätra och mamma till två tonåringar. Hon säger att behovet för en fritidslokal som riktar sig till något äldre ungdomar är enormt.

– Dom som är 16 eller äldre får inte komma in på Mötesplatsen. Var ska dom ta vägen? Centrum? Sitta i trappuppgångar? Så är det nu och så kan vi inte ha det. Vi har tjatat om det här i oändlighet, säger Lena Ölander.

Tillsammans med några andra föräldrar står hon nu bakom ett medborgarförslag till stadsdelsnämnden där en fritidsgård föreslås. Men föräldrarna har gått längre än så. De har även skaffat personal och lokaler.

I Sätraskolan finns en fritidsgård för yngre. Skolan är redo att upplåta samma lokaler två kvällar i veckan för den nya verksamheten för äldre ungdomar. Och Fryshuset, som i dagsläget bemannar den andra fritidsgården har gått med på att bemanna även den nya.

– Det kommer inte att vara en värmestuga för ungdomar där man bara chillar och spelar kort och playstation. Vi jobbar med vuxenblivande. Vi hjälper till att skriva CV:n, söka jobb, erbjuder körkortsteoriutbildning, läxhjälp och så vidare. Och för alltid viktiga diskussioner om brännande ämnen, säger Kent Lindgren på Fryshuset.

Ska få fram pengar

Det som saknas nu för att fritidsgården ska bli av är ett politiskt beslut och att pengar skjuts till.

– Vi i oppositionen vill se den här fritidsgården öppna. Men borgarna har skurit ned på barn, kultur och fritid i Stockholm i budgeten för 2019. Det har lett till att Skärholmen får cirka tre till fyra miljoner mindre totalt. Så jag vet inte var de styrande ska få pengar från, säger Salar Rashid (S), oppositionsråd i Skärholmens stadsdelsnämnd.

Men enligt Johan Kling (C), ordförande i Skärholmens stadsdelsnämnd, kommer det att bli en fritidsgård. På prov. Under några månader ska det testas och sedan ska en utvärdering göras för att se om det är en permanent lösning värd att satsa på.

– Inget beslut har tagits än. Men jag tror att vi i någon form kommer att få till en provperiod innan de kalla månaderna börjar. Så kan vi se hur många som kommer dit och om det är en permanent satsning som är värd att göra, säger Johan Kling.

Lena Ölander var inblandad i den fritidsgård som öppnade i slutet av 2017 i SL:s lokaler i Sätra centrum, som ungdomar själva var med och gjorde i ordning. Den fritidsgården fick dock stänga på grund av bristande brandsäkerhet bara några månader efter öppning.

– Vårberg har fritidsgård, Skärholmen har fritidsgård. Vi behöver en här också. Våra ungdomar behöver någonstans att mötas. Vi kommer inte ge upp den här gången, säger Lena Ölander.