STÄNGS. Medarbetare ska bestraffat barn med fysiskt våld, visar kommunens utredning. Foto: Anton Kyhlbäck

Fritidsgård stängs efter misstänkta sexuella trakasserier

Sollentuna kommun släpper nu ett pressmeddelande angående stängningen av fritidsgården Northside. Barn ska ha utsatts för en rad kränkningar av personal.

  • Publicerad 11:07, 9 maj 2019

"Fritidsgården Northside kommer inte att öppnas igen. En utredning gällande miljön på gården har gjorts och visar på grova missförhållanden inom personalen. En arbetsrättslig process har därför inletts rörande ett antal medarbetare." skriver kommunen.

Sex anställda utreds för missförhållanden på fritidsgård

I slutet av mars stängdes Northside i väntan på en utredning.

Nu visar utredningen att det förekommit sexuella trakasserier, systematiska kränkningar och fysisk våld som bestraffning på fritidsgården. Manfred Holmelin, tillförordnad kommundirektör i Sollentuna, har lett utredningen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Det som hänt är djupt beklagligt och ett stort misslyckande från vår sida. Den situation som varit på Northside är helt oacceptabel. Kommunens fritidsgårdar ska vara en bra och trygg plats för barn, unga och medarbetare, säger han i pressmeddelandet.

Polisanmälan har upprättats och en arbetsrättslig process inledd rörande ett antal medarbetare på Northside. Samtlig verksamhet har stängts och kommer inte återöppnas.

Barn och tonåringar

Fritidsgården Northside har varit uppdelad i tre delar.

En för yngre barn, mellan 10 och 12, och en för äldre mellan 13 och 17. Två kvällar i veckan hålls tjejhuset, på måndagar och onsdagar. Senast 2016 startades gården på nytt då tjejhuset infördes och man bytte namn från Röda och Blå Rummet.

Kommunstyrelsens ordförande, Henrik Thunes (M), kommenterar utredningen i pressmeddelandet:

– Jag känner mig besviken, arg och upprörd över att detta har kunnat ske. Fritidsgårdarna är en samhällsviktig funktion som ska erbjuda barn och unga en stabil och säker miljö. Där har vi brustit. Nu fokuserar vi på att erbjuda stöd och hjälp till de som blivit utsatta.

Kommunen utreder fritidsgården Northside

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

GUIDE: Här hittar du badplatserna i Norrort

Nyheter ✔Vattenkvalitet ✔Faciliteter ✔Parkering Saknar du playan nu när det rekommenderas att resa mindre? Misströsta inte, det finns gott om badmöjligheter på hemmaplan också. Här listar vi stränderna i Norrort.fredag 3/7 13:15

Byggstart för nya mässområdet nästa år

Nyheter "Efter många års planering kan vi nu äntligen sätta spaden i jorden" Den omstridda detaljplanen för gamla mässområdet har nu vunnit laga kraft. Exploatering av området väntas påbörjas under 2021.fredag 3/7 11:31

Bibblan tipsar: Sollentunaförfattare till sommarens läsning

Nyheter "Det är bra att passa på under sommaren" Bibliotekarien Ofelia Graah-Hagelbäck tipsar om böcker skrivna av Sollentunabor som passar bra i hängmattan under sommaren.onsdag 1/7 11:30
Stockholm Direkt