Hagsätra fritidsgård Foto: Karoline Montero Araya

Fritidsgård tvingas sätta upp övervakningskameror

Obehöriga som försöker ta sig in på gården och allmänt bråk och stök. Nu får Hagsätra fritidsgård övervakningskameror.

  • Publicerad 12:00, 5 dec 2019

Hagsätra fritidsgård har haft problem till och från med att obehöriga – oftast unga vuxna – hänger i entrén och vill ta sig in på gården. Det har också varit en del stök, bråk och vandalisering.

Nu har Enskede-Årsta-Vantör fått okej att sätta upp övervakningskameror. De ska sitta i entrén och kunna visa vilka som går ut och in i huset. Bilderna ska visas på en skärm hos personalen som jobbar på gården. På så vis kan de se i realtid vilka som rör sig i hallen.

Entrén är obevakad

Kameran ska bidra till att förebygga och förhindra brott och öka tryggheten på platsen, enligt stadsdelen.  

– Hagsätra fritidsgård är lite speciell på det viset att entrén ligger i markplan och själva fritidsgården en trappa upp. Så man ser inte vilka som kommer och går, entrén är idag helt obevakad, säger Arne Bergqvist, chef för bland annat Hagsätra fritidsgård.

– Ibland har det varit så att personer som är för gamla för att vistas på gården har hunnit ta sig ganska långt in i huset, uppför trappan, innan personalen ens märkt att de är där och kunnat avvisa dem, tillägger han.

Exempel på saker som inträffat de senaste två åren är när någon sköt en raket rakt in i entrén.

– Då såg vi aldrig vad som hände, eller höll på att hända, utan personalen märkte det först när det small i huset. Sådant hoppas vi slippa med en kamera.

"Kanske bra med kamera på fler gårdar"

Vid ett annat tillfälle dök en person upp med dolt ansikte, samtidigt som det skett en skottlossning i området.

– Vi vill inte ha något häng i entrén och vi behöver kunna se vad som händer en trappa ned, säger Arne.

Hagsätra fritidsgård är öppen fem kvällar i veckan till 22.30 och kameran ska vara igång hela tiden när gården är öppen. Nu väntar upphandling för att köpa in och få kameran monterad och Arne hoppas att den kan komma upp så fort som möjligt.  

Inga fritidsgårdar i stadsdelen har övervakningskameror idag, så Hagsätra blir den första.

– Jag tycker att det kan diskuteras om det bör finnas kameror på fler gårdar. Det kanske skulle vara bra, säger Arne Bergqvist.

Stadsdelen stänger Rågsveds fritidsgård