Fyra av fem fritidsgårdar i Spånga-Tensta ska ut för upphandling. Rashid Mohammed (V, t.v.), vice ordförande i stadsdelsnämnden i Spånga-Tensta är kritisk. Ole-Jörgen Persson (M, t.h.), ordförande i stadsdelsnämnden i Spånga-Tensta tror att det kommer att höja kvaliteten på fritidsgårdarna. Foto: Michael Folmer/Mikael Andersson

Fritidsgårdar kan börja drivas i privat regi

Fyra fritidsgårdar i Spånga-Tensta kan sluta drivas av staden. Nästa vecka ska lokalpolitikerna fatta beslut om en ny upphandling.

  • Publicerad 10:23, 5 mar 2020

Vi har inte det vi behöver för att möta ungdomarnas behov på ett fullgott sätt idag.

Förra året fick stadsdelsförvaltningen i Spånga-Tensta i uppdrag att utreda hur verksamheten på fritidsgårdarna i området fungerade. Nu är beskedet att fyra fritidsgårdar i Spånga-Tensta kan komma att bli föremål för upphandling, vilket innebär att de kan sluta drivas i stadens regi.

Det gäller Blå Huset, Hjuset, Grottan och Spånga Folkan. Blå Huset har drivits på entreprenad sedan 2010, de övriga fritidsgårdarna har drivits i stadsdelens egen regi.

Bromstens fritidsgård kommer att fortsätta drivas i stadsdelens regi. Ambitionen är att den digitala skaparverkstaden TechTensta också ska göra det. Skaparverkstaden drivs idag av projektmedel som tar slut under året men stadsdelen vill hitta fortsatt finansiering.

Finns brister

Ole-Jörgen Persson (M), ordförande i Spånga-Tenstas stadsdelsnämnd, säger att de efter den utredning som förvaltningen gjort, konstaterat att stadsdelens egen organisation på fritidsgårdarna brister.

– Vi har inte det vi behöver för att möta ungdomarnas behov på ett fullgott sätt idag. Vi tror att om andra får möjlighet att driva verksamhet å våra vägnar, så tillkommer kunskap, expertis och ett arbetssätt som vi annars inte skulle fått, säger Ole-Jörgen Persson.

Enligt honom har många fritidsgårdar idag problem med att locka ungdomar.

– Vi måste göra vad vi kan för att locka fler. Antalet fritidsgårdar ska inte minska men kvaliteten ska höjas så att vi når fler.

Upphandlingen av de fyra fritidsgårdarna ska vara gemensam.

– Det blir förhoppningsvis mer attraktivt för den som ska driva fritidsgårdarna, det blir en större volym helt enkelt. Man kan utöka samarbetet mellan fritidsgårdarna, och kan göra mer gemensamt än vad man annars hade kunnat.

Vänsterpartiet kritiska

Vänsterpartiet i Spånga-Tensta är kritiska. Rashid Mohammed (V), vice ordförande i stadsdelsnämnden, säger att en upphandling riskerar att försämra verksamheten.

– Vi har haft fritidsgårdarna på entreprenad tidigare, den erfarenheten vi har är att de aktörer som drev verksamheten inte klarade av det. Vi har ju facit i hand.

Rashid Mohammed menar att fritidsgårdarna är uppskattade och ser inga skäl till att de ska upphandlas. Han tror heller inte att man kan kommer kunna öka kvaliteten genom att någon annan än stadsdelen driver fritidsgårdarna.

– Det krävs utbildad personal, mer resurser till fritidsgårdarna och långsiktigt ägande. Kommunen ska driva det, säger Rashid Mohammed.

Den grönblå majoriteten står bakom förslaget, som väntas klubbas på nästa nämndmöte den 12 mars.

Spånga-Tenstas fritidsgårdar

✓ I stadsdelen finns fem fritidsgårdar: Blå Huset, Hjuset, Grottan, Spånga Folkan och Bromstens fritidsgård. Den digitala skaparverkstaden TechTensta drivs av projektmedel från sociala investeringsfonden.

✓ Nu ska fyra av stadsdelens fritidsgårdar läggas ut för upphandling. Det gäller alla utom Bromstens fritidsgård som kommer fortsätta drivas i stadsdelens regi.

✓ Den grönblå majoriteten står bakom beslutet som klubbas nästa nämndmöte den 12 mars. Vänsterpartiet är kritiska och vill att gårdarna ska drivas i stadsdelens regi.

Visa merVisa mindre

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt