Riktiga Flemingsberg. Äzer Merai, Emirhan Özge och Omar Kafaf tycker det känns som att man försöker flytta hela Flemingsberg. Foto: Claudio Britos

Fritidsgårdens unga vill inte flytta

Ihopslagningen av Flemingsbergs två fritidsgårdar till en ny i Fleminghallen möter motstånd från områdets unga. "De ville inte ens kolla med oss ungdomar hur vi kände", säger 17-åriga Emirhan Özge.

  • Publicerad 20:00, 14 feb 2019

Inne på fritidsgården Ung zon i Flemingsberg sitter två 15-åriga tjejer och pluggar engelskaglosor. När HuddingeDirekt ställer frågor om den kommande flytten till Fleminghallen blir de förvånade. De har inte hört nyheten än.

Flempan får nytt bibliotek och ungdomshus

– Är det sant? Då ska inte jag komma. Jag trivs bättre här, det är närmare mitt hus och det är mycket folk som går förbi pså väg till centrum och så. Där nere känns det tomt och läskigt, säger den ena som vill vara anonym.

Flera som HuddingeDirekt talar med delar deras uppfattning. Vi tar en promenad med Äzer Merai, Omar Kafaf och Emirhan Özge från fritidsgården som de ser som sitt andra hem ner till Fleminghallen där de inte riktigt känner sig hemma.

– De ville inte ens kolla med oss ungdomar hur vi kände om att flytta dit, säger Emirhan.

Anna Maria Bergman, ungdomschef på kommunen, har förståelse för den känslan.

– De blev säkert överrumplade eftersom vi inte har inte haft tid att förklara. Men nu ska vi bjuda in alla ungdomar så att de får vara med och utforma verksamheten, säger hon.

Kriminaliteten kommer inte minska för att man flyttar den, kriminaliteten har inget med fritidsgården att göra.

När vi går över bron vid stationen har vi gått i 13 minuter.

– Fritidsgården hjälper oss ungdomar att komma närmre varandra och minskar våld och sånt mot varandra. Om vi flyttar ner den till tågstationen så kommer inte lika många gå, den kommer stå tom, säger Omar och Äzer fortsätter:

– Det känns som att de flyttar fritidsgården från centrum för att det har varit problem där. Men kriminaliteten kommer inte minska för att man flyttar den, kriminaliteten har inget med fritidsgården att göra.

Disa Kurt jobbar med områdets tjejer och anordnar bland annat tjejkvällar på fritidsgårdarna. Hon tror att flytten kan vara bra för tryggheten.

– Jag anser att det kommer att få en positiv verkan och stärka sammanhållningen bland ungdomarna. Ett exempel är att tjejerna från Visättra behöver ibland gå tidigare på grund av resvägen. Mötesplatsen kommer att skapa en större trygghet hos tjejerna, säger hon.

Blir tomt. Om flytten blir av tror de att många från Flemingsberg kommer sluta att gå dit. Foto: Claudio Britos

Det känns som att de flyttar ner Flemingsberg till tågstationen, det är inte Flemingsberg, Flemingsberg har alltid funnits här.

Äzer, Omar och Emirhan ser den här flytten som ett bevis på att man satsar mer på det nya Flemingsberg nere i Flemingsbergsdalen än på deras Flemingsberg runt centrum.

– Det känns som att de flyttar ner Flemingsberg till tågstationen, det är inte Flemingsberg, Flemingsberg har alltid funnits här. 

De vill inte att utvecklingen i dalen ska upphöra, men de hoppas att även gamla Flemingsberg får ta del av satsningen, att kommunen till exempel satsar på fler projekt som upprustningen av Flemingsbergsparken.

Unga följs hem efter skjutningarna