Scoutstugan. I början på året flyttade de mobila fritidsledarna in i Edsbergsparken. Tidigare har de suttit i kommunhuset. Foto: Anton Kyhlbäck

Fritidsledarna som är där ungdomar finns

Under hösten utökades den lokala styrkan med mobila fritidsledare i Sollentuna. Nu har de intagit gamla scoutstugan i Edsbergsparken, och berättar om sitt arbete att arbeta att hjälpa ungdomar på fritiden.

  • Publicerad 16:30, 20 mar 2020

Vi kommer vara lite som spindeln i nätet

Under hösten anställdes tre nya fritidsledare som nu utgör den lokala styrkan. Mobila fritidsledare är en uppsökande tjänst som arbetar förebyggande för ungdomar.

Nu har de fått sina nya lokaler i Edsbergsparken, i den gamla scoutstugan. Här smider Pia Näslund, Okan Yetke, Avin Barawi och Tommy Hedström planer inför sommaren och våren.

Målet är att hitta ungdomar och hjälpa dem att hitta aktiviteter som de gillar eller vill prova på.

– Vi är inte några poliser, utan vår uppgift är att vara relationsbyggande, säger Pia Näslund som har arbetat med ungdomar i Sollentuna de senaste 15 åren.

– Det handlar mycket om att se personer, inte peka på deras felaktiga beteenden. Vi ska vara en trygg punkt, en vuxen man kan prata med.

Allt mellan himmel och jord

Fritidsledaren Okan Yetke är känd för sitt arbete med ungdomar i Tureberg, och var en av de som arbetade på Northside innan den gården stängdes. Han berättar att man som mobil fritidsledare når ut till fler ungdomar, och på ett bättre sätt:

– Jag gillar att vi har ett ”helikopterperspektiv” där vi kan vara på platser där vi vet att vi behövs, säger han.

Tommy. Ungdomar ska kunna fråga mobila fritidsledare om allt mellan himmel och jord, berättar Tommy Hedström. Foto: Anton Kyhlbäck

Edsbergsparken. Till påsk planeras en grillkväll i Edsbergsparken för alla ungdomar i Sollentuna. Foto: Anton Kyhlbäck

Ledare. Tommy och Okan hjälper ungdomar hitta till fritidsgårdarna i Sollentuna. Foto: Anton Kyhlbäck

Tommy Hedström, som liksom Okan och Avin började sin tjänst i Sollentuna under hösten, instämmer. Han har sedan 80-talet arbetat med ungdomar och berättar att de ska kunna få hjälp med alla frågor:

– Från kärleksproblem till frågor om skolan. Eller oro för sommarjobb. Allt mellan himmel och jord, säger han.

– Vi ska vara där ungdomarna är. Vi hjälper unga att komma till fritidsgårdarna, hitta deras passion och hjälpa dem att fånga den.

Spindeln i nätet

I december åkte fritidsledarna med ett 90-tal ungdomar till Dalarna för att åka skidor tillsammans med fritidsgårdarna i kommunen. Nu i dagarna hjälper de några ungdomar att anordna en fotbollsturnering och till påsken bjuder man in alla ungdomar till grillning i Edsbergsparken.

Under varma dagar i juni, juli och augusti blir det bad och andra aktiviteter.

Gamla scoutstugan blir inte en fritidsgård, påpekar fritidsledarna, utan snarare en plats där ungdomar kan mötas för att planera och göra specifika aktiviteter.

– Vi kommer vara lite som spindeln i nätet, kan man säga, och det här är en neutral plats för alla ungdomar. Det tror jag blir bra, säger fritidsledaren Okan Yetke.

Mobila fritidsledare

Mobila fritidsledarna anordnar idag på fredagar både fotbollskvällar och boxningsträningar i Edsbergshallen. Utöver ovanstående aktiviteter hjälper de även ungdomar som vill hitta andra saker, som filmkvällar eller idrottsturneringar.

Kontakt: 08 579 233 00, mobila.fritidsledarna@sollentuna.se

Instagram: mobilafritidsledarna

Facebook: Mobila fritidsledarna – Sollentuna

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

GUIDE: Här hittar du badplatserna i Norrort

Nyheter ✔Vattenkvalitet ✔Faciliteter ✔Parkering Saknar du playan nu när det rekommenderas att resa mindre? Misströsta inte, det finns gott om badmöjligheter på hemmaplan också. Här listar vi stränderna i Norrort.fredag 3/7 13:15

Byggstart för nya mässområdet nästa år

Nyheter "Efter många års planering kan vi nu äntligen sätta spaden i jorden" Den omstridda detaljplanen för gamla mässområdet har nu vunnit laga kraft. Exploatering av området väntas påbörjas under 2021.fredag 3/7 11:31

Bibblan tipsar: Sollentunaförfattare till sommarens läsning

Nyheter "Det är bra att passa på under sommaren" Bibliotekarien Ofelia Graah-Hagelbäck tipsar om böcker skrivna av Sollentunabor som passar bra i hängmattan under sommaren.onsdag 1/7 11:30
Stockholm Direkt