Ikväll kan alla som är intresserade hjälpa till. Foto: Anton Kyhlbäck

Fritidsledarnas vädjan: Nattvandra i kväll!

Efter förra helgens stök är oron stor för att det ska bli rörigt även under valborgskvällen. Nu hoppas kommunens fritidsledare att fler föräldrar kan hjälpa till att nattvandra

  • Publicerad 11:30, 30 apr 2020

Förra helgen var den rörigaste på flera år, enligt de fältare som var i tjänst. Nu uppmanar kommunens fritidsledare att föräldrar hjälper till att nattvandra under valborgsmässoafton. 

– Häng med ut! Det kommer inte vara brasor, det är inte som vanligt på valborg, men ungdomarna vill fortfarande träffas. Vi kan aldrig bli för många vuxna, säger Torsten “Tummen” Scott, chef för Ung fritid. 

Klockan 20 på valborgskvällen är det samling på fritidsgårdarna Haket, i Brottby, samt på Mega, i centrala Vallentuna, för alla som är intresserade av att gå med ut. Hoppet är att kunna lugna ner och trygga ungdomarnas utekvällar. Väderleksprognosen spår kyligt väder, men det är inte något som Torsten Scott tror kommer hindra ungdomarna från att träffas. 

– Det är klart att fint väder lockar mer, men min känsla är att suget efter att få hänga med kompisar ute är större. Då bryr man sig inte jättemycket om att det är lite kallare. De träffas i väldigt stora grupper. 

Förra helgen var det Kvarnsjön som var den stora samlingsplatsen. Han berättar att de fältare som var på plats uppskattade det till ett hundratal ungdomar på plats, något som bryter mot Folkhälsomyndighetens rekommendationer. I kväll blir det åtgärder för att förhoppningsvis motverka så mycket stök som möjlighet. 

– Vi satsar rätt hårt i dag. Det kommer vara fyra fältare, två fritidsledare som hittar på aktiviteter ute, och vi har båda fritidsgårdarna öppna, Mega och Haket. Plus att jag själv kommer vara ute, säger Torsten Scott.

Stockholm Direkt