Fritt fram. På måndagen hävdes avrådan från bad vid östra Maltesholmsbadet. Foto: Mikael Andersson

Fritt fram att bada i Västerort

Juli och augusti brukar vara algernas tid, men i år ser det ljust ut för badsugna västerortare. Enligt miljö- och hälsoinspektören Jerzy Slazak kan algblomningen till och med utebli i år.

  • Publicerad 11:14, 6 aug 2019

Mycket nederbörd har lett till att ingen algblomning bildats vid de 12 badplatser som finns i Västerort. Prover som togs den 30 juli visar att alla badplatser har tjänligt badvattenkvalitet.

– Det verkar inte komma igång, vi har haft några dagar med nederbörd, och det stoppar rätt mycket om det regnar. Mälaren är ett stort vattendrag, och det är mycket möjligt att algblomningen uteblir i år på Västerortsbaden, säger Jerzy Slazak.

Förorenat vid Lövsta båtsällskap

I juni satte Stockholms stad ut skyltar vid Lövstabadet där man informerade om att både mark- och sjöbotten vid Lövsta båtsällskap är förorenad.

Man bör undvika direktkontakt med jorden, och små barn rekommenderas att inte vistas i området, och hundar bör undvika att slicka på marken.

Ingen avrådan från bad gäller dock vid själva Lövstabadet.

Även skogsområdet mellan Lövsta båtsällskap och Kyrkhamnsvägen bedöms som förorenat av tungmetaller, och en avrådan om att plocka svamp, växter och bär i området finns.

– Eftersom båtklubbarna har legat där i många hår, har båtägare blästrat och slipat sina båtar, och allt det här ramlar ju ner i marken. Även tippen ligger här, och man visste sedan tidigare det här.

Hur kommer det sig att skyltarna sattes upp nu, om man har vetat om det här tidigare?

– I och med att Hässelby värmeverk ska rivas och flyttas till Lövstatippen har man gjort fördjupade undersökningar i både mark- och sjöbotten. Jag har själv inte hunnit läsa rapporten, men som det står på skyltarna är det ingen fara att bada vid själva Lövstabadet, säger Jerzy Slazak.

I slutet av juli varnade staden även för att bada vid östra Maltesholmsbadet, efter att höga halter av tarmbakterien E.coli hittats. Men under måndagen upphävdes avrådan från bad efter att svar från laboratoriet visat att vattnet är tjänligt, och det är alltså fritt fram att plaska även där.

Här kan du bada algfritt i Västerort

Hässelby allmänna bad

Hässelby strandbad

Kaananbadet västra

Kaananbadet östra

Lövstabadet

Maltesholmsbadet västra

Maltesholmsbadet östra

Minnebergsbadet

Solviksbadet

Sätra strandbad södra

Ängbybadet västra

Ängbybadet östra