Vinterskrud. Stieg Trenters torg i november 2019. Foto: Alexander Kuronen

Fritt fram att beträda torget i Farsta strand igen

I dagarna har byggstängslen äntligen plockats bort och folket i Farsta strand kan återigen vistas på torget vid tunnelbanan. Än har Farstaborna dock svårt att se effekterna av nybygget.

  • Publicerad 15:37, 29 nov 2019

Sedan det första spadtaget togs har det hunnit bli sommar, höst och nu vinter. Få i området har kunnat undgå att lägga märka till projektet på Stieg Trenters torg, och alla är inte heller särskilt imponerade över resultatet.

– Helt ärligt har det varit mer störande när de byggde. Nu är det vinter och jag vet inte vad som hänt med till exempel fontänen, resultatet går inte att se, säger Amanda Hall, 19.

Däremot uppskattar hon att det funnits en ambition att öka tryggheten på torget, även om det var ett tag sedan hon själv kände sig otrygg här.

– Det är tryggare nu än förr, men för något år sedan kunde folk komma fram och fråga om man ville köpa saker, säger hon.

Nya sittplatser

Vissa förändringar går ändå att se, trots snöslasket. De nya sittplatserna till exempel.

Utöver det har omgestaltningen bland annat inneburit nya planteringar, ett jätteschackbräde – och förseningar. Den iögonfallande och tidskrävande processen har utvecklats till en följetong här i SöderortDirekt, som nu ser ut att få ett lyckligt slut.

Skeptisk. Amanda Hall, 19, väntar med berömmet ett tag till. Foto: Alexander Kuronen

Positiv. Jens Lundström, 39, gillar torgsatsningen men vill också se fler ungdomsgårdar och förskolor i området. Foto: Alexander Kuronen

Utöver ett par avspärrade träd är samtliga byggstängsel äntligen borta och uppförandet av ett äldreboende ovanpå Coop innehar nu ställningen som ensam elefant i rummet. Det bygget färdigställs i skrivande stund och hyresgäster ska tillträda den 13 januari.

Farsta strands-bon Jens Lundström, 39, är en av dem som är positiva till det "nya" Stieg Trenters torg. Även om han just nu inte ser någon större skillnad mot tidigare tror han att det blir mer aktivitet på torget när vi går mot varmare tider.

– Innan fanns det ingenting här, det var bara en platt yta, säger han.

Nu när torget är klart, vad bör man satsa på härnäst i området?

– Mer ungdomsgårdar och förskolor. Det finns en del borta på öppna förskolan, men det behövs mer och jag tror att kommunen skulle vinna på det i längden.

Gammal skrud. Stieg Trenters torg före förvandlingen, ser du någon skillnad? Foto: Linn Matikka