Fyrverkerier. Smälla eller inte smälla? Foto: MostPhotos

Fritt fram att smälla raketer i Skärholmen

Många förknippar nyår med fyrverkerier och lika traditionsenligt vaknar debatten om huruvida de färglada explosionerna borde finnas kvar eller slopas. Men i Skärholmen finns inga planer på förbud.

  • Publicerad 10:41, 19 dec 2018

Boden och Lidköping har infört striktare regler i hanteringen av fyrverkerier och Södertälje kommun föreslår till och med ett totalförbud i hela Sverige. Raketer och smällare är en het debatt som återkommer år efter år och det grundar sig främst i den negativa miljöpåverkan det har och djur som skräms under tolvslaget. Skärholmsbon Nancy Söder tycker att Stockholm ska gå i Södertäljes fotspår.

– Jag ser extremt negativt på fyrverkerier. Om jag fick bestämma skulle det vara förbjudet. Jag har två hundar som blir jätterädda och gömmer sig under badkaret när det smäller, berättar hon.

Och Nancy Söder är inte ensam med att känna så.

– Varför ska man bränna upp alla sina pengar? Dessutom skrämmer man ju djuren, säger en upprörd Bredängsbo.

Lyra Arfert i Bredäng visar däremot ingen oro inför nyårsafton.

– Jag ser inga problem med fyrverkerier. Jag har tre katter men de påverkas inte, säger hon.

Anette Petersson, preventionssamordnare i Skärholmen, berättar att det inte finns något förbud för fyrverkerier i Skärholmen, varken inom specifika områden eller tider på året. Skärholmen satsar i stället på att informera och ge råd om en säker fyrverkerihantering.

– Fyrverkerier är trevligt men det ska vara i ordnad form, säger hon.

"Finns värre miljöproblem"

Stockholm, som marknadsför sig som en av de ledande miljöstäderna i Europa, anordnar en fyrverkerishow varje år trots kritiken om att raketerna är miljöfarliga. Miljöborgarrådet tillika miljöpartisten Katarina Luhr tror att det beror på att värre miljöproblem i staden har prioriterats högre.

– Vi instämmer helt i att det finns problem med fyrverkerierna. Just nu utgår vi från en studie från 2002 där själva miljöpåverkan inte bedöms vara särskilt stor. Men vi bör se över att göra en ny studie eftersom den är daterad och kemikalier och annat utvecklas, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Ett av de vanligaste argumenten för att trots allt ordna en fyrverkerishow i stadens namn, är teorin om att färre privatpersoner då känner behovet av att använda egna raketer. Något som behöver utredas igen, menar Luhr (MP).

– Vi har också precis förstått att det inte finns några avgränsade områden i staden där privatpersoner kan skjuta raketer, utan det får man göra lite varsomhelst på nyår. Där ska vi utreda om man istället ska införa särskilda zoner där det är tillåtet.

Skulle ni inte kunna förbjuda raketer helt och hållet i hela Stockholm?

– Ska man ändra i stadens ordningsföreskrifter behöver man något att basera det på. Vi behöver titta igenom det här ordentligt igen, säger Katarina Luhr (MP) som tror utredningen kan vara klar före nyårsafton 2019.

Emot. "Jag ser extremt negativt på fyrverkerier. Om jag fick bestämma skulle det vara förbjudet." säger Nancy Söder, Skärholmen. Foto: Ophelia Larsson

Emot. "Det är ju en massa skit man släpper ut i miljön. Djuren blir ju rädda också," säger Göran Johansson, Sätra. Foto: Ophelia Larsson

För. "Jag ser inga problem med fyrverkerier. Jag har tre katter men de påverkas inte," säger Lyra Arfert, Bredäng. Foto: Ophelia Larsson

Så skjuter du fyrverkerier säkert

1 Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad. Lämna alltid tillbaka skadade pjäser där du köpte dem.

2 Förbered ditt fyrverkeri i god tid.

3 Var nykter. Alkohol och fyrverkerier hör inte ihop.

4 Rigga upp pjäserna enligt bruksanvisningen.

5 Håll aldrig en tänd fyrverkeripjäs i handen, om inte bruksanvisningen tillåter det.

6 Luta dig aldrig över en tänd fyrverkeripjäs.

7 Håll dig på ett behörigt säkerhetsavstånd enligt bruksanvisningen och se till att dina åskådare också gör det.

8 Vänta med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar. Försök aldrig tända igen, om inte bruksanvisningen tillåter det.

9 Tänk på riskerna. Fyrverkeripjäser kan orsaka bränder eller andra skador.

10 Visa hänsyn. Tänk på att både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier.

Källa: MSB

Inget parti vill ha förbud mot fyrverkerier

Socialdemokraterna: Eftersom fyrverkerier oftast används under en begränsad period på året, så krävs inget förbud.

Centerpartiet: Inget förbud, men tycker att det är positivt att staden undersöker miljöeffekterna av fyrverkerier och att evenemangsavdelningen ständigt tittar på att förnya nyårsfirandet.

Kristdemokraterna: Användningen av fyrverkerier regleras redan idag. Nyårsfyrverkerier är en uppskattad tradition som sprider glädje.

Liberalerna: Tycker att ett generellt förbud är fel väg att gå men att felaktig hantering ska stävjas.

Vänsterpartiet: Ttveksamma till om fyrverkerier ska förbjudas helt, men tycker att alla smällare och de kraftigaste fyrverkeripjäserna ska bort. Fyrverkerier är vackra men dåliga för miljön och skrämmer djur.

Miljöpartiet: Ser positivt på restriktioner i form av fyrverkerifria zoner och tidpunkter för fyrverkerier. Detta för att förhindra att djur far illa, men även för att motverka kemikaliespridning, nedskräpning och risker för personskada.

Moderaterna: Hänvisar till MP:s svar.

Sverigedemokraterna: Tycker att en översyn av är befogad. Miljö och de negativa effekterna hos djur bör då beaktas. En väg kan vara att endast tillåta fyrverkerier på särskilda platser.

Feministiskt initiativ har inte svarat på enkäten.