Rull. Ett gammalt förbud kan lättas. Foto: Mostphotos

Fritt fram för skateboarden på Ekerö

Hurra – nu ska skate­boardåkning bli tillåtet! För nej, det har det faktiskt inte varit tidigare.

  • Publicerad 15:22, 16 maj 2018

Enligt lokala trafikregler i Ekerö kommun är det faktiskt förbjudet att åka skateboard. Regeln infördes 1977 då skateboards, så kallade rullbrädor, av många uppfattades som ett problem.

Nu föreslår byggnadsnämndens ordförande Arnulf Langlet (M) att förbudet ska upphävas. Han är själv gammal skejtare och minns hur det skapade problem när det begav sig.

– Man åkte många gånger på platser som inte var så populära och polisen jagade en. Jag tror många av oss som växte upp på 70-talet och åkte skateboard kände problematiken, säger han.

Den gamla regeln tillhör de lokala trafikföreskrifter som finns som komplement till de vanliga trafikreglerna. Där står det att förbudet mot rullbrädor gäller på samtliga vägar, gator, torg. Det är alltså i praktiken förbjudet att i dag rulla nedför gatan på en skateboard, överallt.

– Polisen skulle kunna stå där och plocka dig för att det är förbjudet, säger Arnulf Langlet.

Men att skateboardare som är ovetande om detta förbud faktiskt skulle straffas är inte troligt.

– Jag vet inte om det skett tidigare på -70 och -80-talet, men på senare tid har jag inte hört eller sett att någon blivit lagförd det på något sätt. Polisen har ju annat som de behöver prioritera, säger han.

Arnulf Langlets förslag ska beslutas om i byggnadsnämnden 25 maj. Han tror inte att det kommer stöta på patrull utan att det blir ett rent formellt klubbande.

När det lokala förbudet är borta går skateboards under de vanliga trafikreglerna.

– Den som färdas på sådana här anordningar räknas som gångtrafikanter. Men samtidigt är de ändå fordonsförare och därför måste de även visa hänsyn, säger Bo Göingberg, utredare på Transportstyrelsen.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Sökandet efter försvunne Camilo fortsätter

Nyheter Missing people jobbar vidare för att hitta Camilo som försvann på Ekerö på nyårsnatten. Men i veckan fanns ännu inga spår efter honom.torsdag 17/1 12:38