TRÅNGT. En Storskogenbo vill kunna parkera i hela staden. Foto: Ulrica Andersson

Frivillig avgift för parkering i hela staden

Nya regler för boendeparkering har delat centrala Sundbyberg i tre. Detta har inspirerat en Storskogenbo att föreslå en annan lösning: Betala mer för att få parkera i hela staden.

  • Publicerad 14:05, 12 jan 2018

Boendeparkeringen i centrala Sundbyberg har gjorts om. Det som tidigare var ett och samma område, har nu delats upp så att Lilla Alby och Storskogen är egna områden.

Detta fråntar boende i de regionerna en möjlighet att parkera i centrala Sundbyberg, något en boende i Storskogen har reagerat på.

"Vi får en extremt liten yta att använda", skriver hon i ett medborgarförslag till Sundbybergs stad.

Eftersom hon gärna handlar lokalt har hon hittills tagit bilen till centrala Sundbyberg, både för att köpa matvaror och för köp som görs mer sällan. Istället kommer hon framöver att åka till Bromma blocks, där parkeringen är gratis, för att handla.

Hon har en lösning på problemet: Både kommunen och de boende skulle tjäna på att erbjuda en frivillig extraavgift på 100 kronor, som skulle ge möjlighet att parkera i hela Sundbyberg.

"Resultat: Kommunen får in mer pengar, affärer får behålla sina kunder och evenemang och aktiviteter i hela Sundbyberg blir mer välbesökt", skriver hon.

Kommunen har ännu inte tagit ställning till medborgarförslaget.

"Jag tror inte ens att vi får godkänna ett sådant förslag enligt lagen", kommenterar Stefan Bergström (C), stadsmiljö- och tekniska nämndens ordförande, redan nu.

Syftet med uppdelningen är att se till att parkeringsplatserna främst används av de som bor där, skriver kommunen på sin hemsida.

De nya reglerna klubbades under senaste sammanträdet i kommunfullmäktige. De börjar gälla från och med 1 februari. Även de som betalat för boendeparkering tidigare, kommer att behöva anpassa sig till den nya indelningen.

På gator som angränsar till två områden, får den som har boendeparkering ställa sig på båda sidor.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ingen prognos för när Stockholm City kan öppna

Nyheter Rulltrappskaoset: ✓Okänd lagerstatus på reservdelar ✓Hela stationen fortsatt stängd Efter rulltrappshaveriet i Citybanan i förra veckan är station Stockholm City fortfarande stängd och ingen prognos finns för när den kan öppna. Stockholm Odenplan öppnade i morse efter att alla utom...måndag 16/7 12:10