Frivilliga familjehem får 0 kronor

Väsby har fått 4,5 miljoner kronor i statsbidrag så att asylsökande ungdomar som fyller 18 år kan bo kvar tills de får asylbesked. En förening som ordnar fadderfamiljer åt sådana ungdomar i Väsby får dock inte ta del av bidraget.

  • Publicerad 07:20, 11 mar 2018

År 2015 sökte mer än 35 000 ensamkommande ungdomar asyl i Sverige. I väntan på asylbesked har många har hunnit fylla 18 år eller fått sin ålder uppjusterad.

För att ungdomarna ska kunna bo kvar och studera i kommunen tills de får sitt besked, har staten inrättat ett bidrag. Väsby får 4,5 miljoner fram till juli. Men föreningen Frivilliga familjehem, som i andra kommuner har fått ta del av pengarna för att dela ut dem till fadderfamiljer, har fått avslag i Väsby. Bland annat för att det inte framgår hur många ungdomarna är och hur familjehemmen kontrolleras och handleds.

– Vi har uttryckligen bett kommunen säga vad som saknas i ansökan så att vi kan komplettera den, så det är lite konstigt. Sedan existerar det inga uppgifter om hur många ungdomarna är, bland annat för att de skrivs upp i ålder. Vi kan bara utgå ifrån Migrationsverkets statistik, säger Lina Johansson från Frivilliga familjehem.

Kommunen kommer att använda pengarna till att kartlägga ungdomarna, så att man kan bedöma hur bidraget bäst används, och till rådgivning. Ungdomarna ges också förberedelsetid innan de måste flytta till något av Migrationsverkets boenden för vuxna. Enligt Lina Johansson stämmer det sista dock inte.

– Det är ju flera som har blivit utskrivna på dagen och behövt flytta. Och kartläggningen borde ha hunnit göra nu på tre månader.

Kommunen för dock diskussioner med flera Väsbyföreningar, och Lina Johansson sätter sitt hopp till det samarbete som hon vet att kommunen har påbörjat med kyrkorna.

– Huvudsaken är att ungdomarna får någonstans att bo. Vårt arbete med fadderfamiljer fortsätter ju, även om det blir mer belastning och färre familjehem när de inte får omkostnadsbidrag. Jag placerade två ungdomar så sent som i förra veckan.

LÄS MER:

Söker fadderfamiljer åt 18-åringar

Malin – en av få i Täby som tagit emot ensamkommande

MER Åldersbedömning av unga

Migrationsverket bedömer ungdomars ålder utifrån all tillgänglig info, exempelvis intyg, skolbetyg och eventuellt genomförd medicinsk åldersbedömning. Då röntgas tänderna samt ett knä och en läkare avgör åldern.

Migrationsverket justerar ungdomens ålder utifrån bedömningen. Om personen är 18 år eller äldre behandlas ärendet som för vuxna asylsökande.

Källa: Migrationsverket

Problem med sparkcyklar i Väsby Centrum

Nyheter "Snart händer det en olycka" Barn och unga som åker sparkcykel i Väsby Centrum har blivit ett problem. Nu gör centrumledningen allt de kan för att få bukt med "busåkandet" innan någon kommer till skada.lördag 24/8 12:49

Väsby skakade om allsvenska Almtuna IS

Sport Vilda Väsby var fem minuter ifrån att ta en fin försäsongsskalp mot Almtuna IS och först i sudden death kunde Uppsalalaget visa att det skiljer en division mellan lagen.fredag 23/8 22:00
Stockholm Direkt