Frivilliga familjehem får 0 kronor

Väsby har fått 4,5 miljoner kronor i statsbidrag så att asylsökande ungdomar som fyller 18 år kan bo kvar tills de får asylbesked. En förening som ordnar fadderfamiljer åt sådana ungdomar i Väsby får dock inte ta del av bidraget.

  • Publicerad 07:20, 11 mar 2018

År 2015 sökte mer än 35 000 ensamkommande ungdomar asyl i Sverige. I väntan på asylbesked har många har hunnit fylla 18 år eller fått sin ålder uppjusterad.

För att ungdomarna ska kunna bo kvar och studera i kommunen tills de får sitt besked, har staten inrättat ett bidrag. Väsby får 4,5 miljoner fram till juli. Men föreningen Frivilliga familjehem, som i andra kommuner har fått ta del av pengarna för att dela ut dem till fadderfamiljer, har fått avslag i Väsby. Bland annat för att det inte framgår hur många ungdomarna är och hur familjehemmen kontrolleras och handleds.

– Vi har uttryckligen bett kommunen säga vad som saknas i ansökan så att vi kan komplettera den, så det är lite konstigt. Sedan existerar det inga uppgifter om hur många ungdomarna är, bland annat för att de skrivs upp i ålder. Vi kan bara utgå ifrån Migrationsverkets statistik, säger Lina Johansson från Frivilliga familjehem.

Kommunen kommer att använda pengarna till att kartlägga ungdomarna, så att man kan bedöma hur bidraget bäst används, och till rådgivning. Ungdomarna ges också förberedelsetid innan de måste flytta till något av Migrationsverkets boenden för vuxna. Enligt Lina Johansson stämmer det sista dock inte.

– Det är ju flera som har blivit utskrivna på dagen och behövt flytta. Och kartläggningen borde ha hunnit göra nu på tre månader.

Kommunen för dock diskussioner med flera Väsbyföreningar, och Lina Johansson sätter sitt hopp till det samarbete som hon vet att kommunen har påbörjat med kyrkorna.

– Huvudsaken är att ungdomarna får någonstans att bo. Vårt arbete med fadderfamiljer fortsätter ju, även om det blir mer belastning och färre familjehem när de inte får omkostnadsbidrag. Jag placerade två ungdomar så sent som i förra veckan.

LÄS MER:

Söker fadderfamiljer åt 18-åringar

Malin – en av få i Täby som tagit emot ensamkommande

MER Åldersbedömning av unga

Migrationsverket bedömer ungdomars ålder utifrån all tillgänglig info, exempelvis intyg, skolbetyg och eventuellt genomförd medicinsk åldersbedömning. Då röntgas tänderna samt ett knä och en läkare avgör åldern.

Migrationsverket justerar ungdomens ålder utifrån bedömningen. Om personen är 18 år eller äldre behandlas ärendet som för vuxna asylsökande.

Källa: Migrationsverket

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Värmlänningar väntar för Väsby i playoff

Sport Väsby IK valde Forshaga Med start på tisdag, den 26 februari, spelar Vilda Väsby playoff 1 mot Forshaga.torsdag 21/2 11:30

Stora problem i SL-trafiken

Nyheter ✓Stopp på Roslagsbanan under morgonen ✓Förseningar i pendeltågstrafiken En nedriven kontaktledning har stoppat upp trafiken på Roslagsbanan och orsakat förseningar och inställda avgångar. Det är även flera förseningar på pendeln.torsdag 21/2 8:45