KRAV. Frösunda omsorg krävs på mångmiljonbelopp. Foto: Ulrica Andersson

Frösunda krävs på 27 miljoner

Sundbybergs stad har krävt Frösunda Omsorg AB på ett skadestånd på drygt 27 miljoner kronor.

  • Publicerad 13:20, 21 dec 2017

Vi kommer att titta närmare på detta efter julhelgerna

Kravet grundas på de merkostnader som kommunen anser sig ha haft, med anledning av att de blev tvungna att häva avtalet för äldreboendet på Ekbackens hus H i början av november.

Då var kommunen tvungen att snabbt ordna nya boendeplatser. Ekbackens hus H har 89 platser och kommunen hade inte själv resurser för att ta över boendet. De har istället gått in i ett unikt trepartssamarbete med två vårdbolag, som delar på äldreboendet.

Denna direktupphandling "innebär en betydande merkostnad" för kommunen, enligt kravet som skickades till Frösunda i måndags.

Kommunen vill ha 27 255 200 kronor av Frösunda, ett belopp som till största delen ska täcka upp för de kommande två årens merkostnader.

Om vårdbolaget inte betalar senast 10 januari 2018 avser kommunen att gå vidare med rättsliga åtgärder.

Kommunen hävde avtalet 10 november utifrån brister som uppges ha lett till vårdskador. Frösunda har "gjort sig skyldigt till allvarligt fel i yrkesutövningen", enligt kommunen.

Samma dag bröt Frösunda avtalet med kommunen, något som anses vara grundlöst och ett avtalsbrott.

Vi i Sundbyberg har frågat Per-Otto Waern, affärsområdeschef hos Frösunda, hur de ser på skadeståndskravet och om de själva kommer vidta åtgärder mot kommunen.

Såhär svarar han i ett mejl:

"Det stämmer att vi har mottagit ett brev från Sundbybergs kommun. Vi kommer att titta närmare på detta efter julhelgerna."

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Nytt t-banekaos börjar i dag

Nyheter I dag inleds arbetet med att rusta gröna linjens t-banespår på Söderströmsbron. Det innebär att sträckan kommer att vara avstängd i båda riktningar under de två veckor arbetet pågår och att samtliga...måndag 16/7 10:16

Resenärer upprörda i pendelkaoset

Nyheter Pendeltågsstationerna Odenplan och Stockholm City är avstängda sedan i morse, något som upprört resenärer hela förmiddagen. På Södra station i Stockholm är stämningen blandad.fredag 13/7 14:32